Sürdürülebilir Marmara | İklim Yönetişimi Öğrenme Programı Tamamlandı
Marmara Bölgesinde yer alan yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının iklim değişikliği ile mücadele kapasitelerini geliştirmek üzere yürütülen proje sürecinde yerelde iklim yönetişimini inşa etmek hedefiyle kapsamlı bir ihtiyaç analizi çalışması yürütüldü. Belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının karşılaştıkları sorunlar ve iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarını yürütürken desteklenmeye ihtiyaç duydukları alanların tespiti neticesinde söz konusu ihtiyaç ve zorluklara yanıt verecek beş modülden oluşan bir öğrenme programı geliştirildi.
İklim Değişikliğinin Boyutları, Verisi, Yönetişimi, İletişimi ve Finansmanı olmak üzere beş modülden oluşan öğrenme programında ilgili konulara dair çerçeve derinlemesine ele alındı ve her bir modülün teorik bölümünün ardından atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Atölyeler, farklı belediyelerde görev yapan program katılımcılarının bir arada çalışarak her bir modülün ardından belirlemiş oldukları bir iklim riskine ilgili modül perspektifinde yaklaşmalarına ve kapsamlı bir yol haritası geliştirmelerine olanak tanıdı.
Program, WRI Türkiye’den Tuğçe Üzümoğlu’nun iklim değişikliğinin çevresel, sosyal, ekonomik ve teknolojik boyutlarına dair kapsamlı bir sunuşunu içeren İklim Değişikliğinin Boyutları başlıklı modül ile başladı. Ardından Güven Fidan eğitmenliğinde gerçekleştirilen İklim Değişikliğinin Verisi modülünde ise iklim değişikliğinin verisi, iklim verileri ve sera gazı verileri olmak üzere iki ana bölümde incelenerek veri kaynakları, veri analiz yöntemleri, iklim değişikliğinin şehirlere etkileri ve temel çözüm stratejileri, başarılı bir iklim eylem planı için atılması gereken adımlar gibi detaylı alt kırılımlar ekseninde aktarıldı.
Öğrenme programının ikinci günü, Çankaya Üniversitesinden Ezgi Orhan’ın iklim yönetişiminin önemini ve yönetişim sürecinin politika geliştirme, iş birlikleri geliştirme ve planlama adımlarını içeren aşamalarını detaylı bir şekilde ele alan ve söz konusu planlama yaklaşımına dair iyi uygulama örneklerinin paylaşımını da içeren İklim Değişikliğinin Yönetişimi modülü ile başladı. Programın yönetişim boyutunu, Seyran Hatipoğlu eğitmenliğinde yürütülen İklim Değişikliğinin finansmanı modülü takip etti. Bu modülde, iklim değişikliğine ilişkin finans mekanizmaları, söz konusu finans mekanizmalarının takibi, doğru finansmana erişim, uluslararası fon kaynakları, yerel yönetimlerin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında hayata geçirebileceği potansiyel projeler aktarıldı ve dünyada iyi uygulamalar yürüten belediyelerin çalışmalarından örnekler paylaşıldı.
Programın beşinci ve son modülü ise İklim Değişikliğinin İletişimi oldu. Damla Özlüer eğitmenliğinde gerçekleştirilen modülde, iklim değişikliğine yönelik yürütülen projelerin kampanyaları, sosyal fayda iletişimi ve yerel yönetimlerin bu süreçleri yürütebilmesine olanak tanıyan yol haritaları, uluslararası iyi uygulama örnekleri eşliğinde aktarıldı.
Her bir modül teorik bir çerçeve ve ulusal ve uluslararası iyi uygulama örneklerinin ardından belediye ekiplerinin ilgili konu üzerine çalışma fırsatı buldukları atölye çalışmaları ile devam etti. Farklı belediyeler ve birimlerde görev yapan katılımcılar, belirledikleri bir iklim riskine dair üç gün boyunca detaylı yol haritaları oluşturdular.
Hibrit olarak gerçekleşen öğrenme programı, yüz yüze katılımın yanı sıra çevrim içi olarak da takip edildi. Sürdürülebilir Marmara | İklim Yönetişimi Öğrenme Programı’nın sürdürülebilirliği için, eğitim modüllerinin videoları ve iyi uygulama kitapçığı yayımlanacak ve yerel yönetim ile STK temsilcilerinin erişimine açılacaktır.