22.09.2017

Yerel Yönetimlerde Sosyal Hizmetler Konuşuldu

Marmara Belediyeler Birliği ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen Yerel Yönetimlerde Sosyal Hizmet Sempozyumu, 21 Eylül 2017 Perşembe günü Barbaros Point Hotel’de gerçekleştirildi.

Üç oturumda gerçekleşen sempozyumda belediyelerde sosyal hizmet uygulamaları, sosyal hizmette güncel meseleler ve çözüm önerileri, sosyal hizmette işbirliği ve imkanlar başlıkları altında sunumlar yapıldı. Yerel yönetimlerin üst düzey yöneticilerinin, STK temsilcilerinin, akademisyenlerin ve öğrencilerin yer aldığı sempozyumda; fikir alışverişinde bulunuldu, işbirlikleri değerlendirildi.

"Bu program sadece bir başlangıç"
Düzenlenen sempozyumla yerel yönetimlerde uygulanan başarılı veya daha başarılı hale gelebilecek uygulamalar konusunda fikir alışverişi yapılacağını belirten Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan, "Bugün burada hep birlikte belediyelerimizin neler yaptığını çok kısa görmüş olacağız. Akademisyenler bunun sürdürülebilirliğini farklı bakış açılarıyla değerlendirecekler. Küresel ölçekte işler yapan bu aktörlerimiz gelecekteki işbirliği imkanları konusunda bazı fikirler sunacaklar. Bu program sadece bir başlangıç. Bunun işe yaradığını görürsek ve bundan sonra katkı ürettiğini görürsek devam etmek istiyoruz. Siz burada birkaç tane örneği görmüş olacaksınız aslında" dedi. 
"Lütfen, bizi eleştiriniz"
Belediyelerin yapmış olduğu çalışmalarla çok başarılı projelere imza attıklarını vurgulayan Arslan, "Bu salonda farklı belediyelerden arkadaşlar var. Harikalar üretiyorlar. Her iş yapan insanın bazen eksik bazen yanlış yapma ihtimali var. Bazen daha iyisini yapma olanağı vardır. Bütün bunlar, bu tür konuşmalarda, eleştirilerle ortaya çıkacak şeyler. Hemen her toplantıda söylüyorum. Burada da söylüyorum. Lütfen bizi eleştiriniz. Lütfen ertelediğiniz ne kadar eleştiri varsa, okullarımıza, kurumlarımıza, bunu Marmara Belediyeler Birliğine iletiniz. Her bir eleştirinizin bizim için altın değerinde olduğunu, muhakkak değerlendirileceğini, dikkate alınacağını ve göz ardı edilmeyeceğini bilmenizi isteriz. Bizim gibi düşündüğünüzü ifade etmenize gerek yok. Omuzları üzerinde kafa taşıyan her insana değer veriyoruz. Bizim gibi düşünme zorunluluğu asla yok. Hatta tercihen bizim gibi düşünmemesi gerekir" diye konuştu.

“Sosyal Hizmet Koşulsuzdur”
Programın ilk oturumu “Belediyelerde Sosyal Hizmet Uygulamaları”nın moderatörlüğünü Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan yaptı. Bu oturumda konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Şaban Kander evde bakım hizmetinin öneminden bahsetti. Kander “Türkiye'de huzurevleri ve kadın sığınma evleri en iyi çalışan sosyal hizmet üniteleridir. Ailesinin bile itelediği, toplumun her kesiminden itelenen insanın elinden sosyal hizmet koşulsuz tutar” dedi.

Aynı oturumda konuşan Bağcılar Belediyesi Başkan Yardımcı Kenan Gültürk “Evde anne neyse şehirde belediye odur. Yaptıkları, varlığı yokluğunda fark edilir. Şu anda yönetişim odaklı sosyal belediyecilik anlayışı hakim” şeklinde konuştu.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Talat Atay “Bizim çalışma stratejimizin başlangıç noktası Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi” diyerek sosyal hizmette bilimsel metanın kullanılmasının önemine dikkat çekti.

“İyilik Yapar Gibi Görünme. İyilik Yap Ama Görünme”
Oturumun dördüncü konuşmacısı olan Pendik Belediyesi Başkan Yardımcısı Öznur Canayakın ise Pendik Belediyesi’nin Engelsiz Yaşam Atölyesi’nde edinilen tecrübeyi aktardı ve ekledi “Sosyal hizmetler çok kritik bir konu. İyilik yapıyor gibi görünmeyeceksin. İyiliği yapacaksın ama görünmeden yapacaksın” diyerek yapılan işin önemine değindi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Mücahit Arslan ise sosyal hizmet çalışmalarını anlattı. Arslan “Sosyal yardımlar toplumu nasıl dönüştürüyor düşünmek lazım. Toplumdaki yardımlaşma duygusunu bitiriyor muyuz?” sorusuna dikkat çekti. Birinci oturumun son konuşmasını Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aile ve Çocuk Şube Müdürü Murat Kıroğlu yaptı.

İkinci Oturum Akademisyenlerin
Akademisyenlerin bulunduğu “Sosyal Hizmette Güncel Meseleler ve Çözüm Önerileri” isimli ikinci oturumda moderatörlüğü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Okanlı üstlendi. Yalova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bedrettin Kesgin, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Fatih Aysan, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’den Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Nişancı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Abülkadir Yeler bu oturuma konuşmacı olarak katıldı.

“350’ye Yakın Şubemiz Var”
İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alim Arlı’nın moderatörlüğünü yaptığı “Sosyal Hizmette İşbirliği ve İmkanlar” başlıklı son oturumda ise AFAD, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Türk Kızılayı temsilcileri yapılan işbirliklerini anlatırken ileride ne tür imkanların oluşturulabileceğini değerlendirdi. Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan “Kızılay, 1868 yılında kurulan bir kurum. Seneye 150. yaşını kutlayacağız. 350'ye yakın şubesiyle ihtiyaçlar doğrultusunda sosyal hizmetler bağlamında çalışmalarını yürütüyor” sözleriyle Kızılay’ın çalışma alanının genişliğine değinerek belediyelerle bu alanda yapılabilecek işbirliklerini anlattı.

“En Önemli Altyapı Bizde”
Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Bülent Üçpınar “Türkiye'de Suriyelilerin Türkçe öğrenmesi için en önemli altyapıyı biz sağlıyoruz. Suriyeliler ve diğer göçmenlerin entegrasyon sürecini kültür alanındaki deneyimimizle de destekleyeceğiz” dedi.

Son oturumda AFAD Uzmanı Cem Vural, Psikososyal Destek Hizmet Grubu hakkında bilgi paylaşırken Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Uzmanı Serhat Acar, mavi kart uygulamasını anlattı ve TİKA Uzmanı Şafak Özdemir yerel yönetimlerle yapılan işbirliklerini anlatıp nasıl bir yol izlenebileceğine değindi.

İlk kez düzenlenen sempozyumla belediyelerin hayata geçireceği farklı projelerin temellerinin atılması ve dezavantajlı kesimlere yeni hizmetlerin sunulması hedefleniyor.