Marmara'nın Yerel Diplomasi Analizi Rapor Lansmanı Gerçekleşti
Marmara Bölgesi’nde dış ilişkiler konusunda belediyeler tarafından yürütülen çalışmaları ortaya çıkarmak, dış ilişkiler konusundaki kurumsal, yasal ve finansal kapasite, ihtiyaç ve sorunları tespit etmek ve bu sorunların üstesinden gelmek için atılabilecek adımları içeren politika önerileri geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen “Marmara Bölgesi Yerel Diplomasi Araştırması”nın bulguları incelenerek rapor haline getirildi. Raporun bulguları düzenlenen çevrimiçi lansmanda Dış İlişkiler Müdürü Burcuhan Şener, Dış İlişkiler ve Projeler Kıdemli Uzmanı Merve Ağca ve Projeler Kıdemli Uzmanı Özge Sivrikaya tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Rapor çıktılarını değerlendirmek ve yerel diplomasi alanında görüşlerini aktarmak üzere Sabancı Üniversitesinden Prof. Dr. Senem Aydın Düzgit ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Savaş Zafer Şahin lansmanda yer aldı.
“Varsayıma Değil, Veriye Dayalı Konuşmamız Gerekiyor”
Programın açılışında konuşan MBB Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, yerel yönetimlerin uluslararası ilişkilerdeki gelişimini ve Marmara Bölgesi’nin küresel ölçekteki önemini anlattı. Arslan, Marmara Bölgesi’nde yer alan 187 belediyenin her biriyle gerçekleştirilen bire bir görüşmelerin önemli bir veri kaynağı sunduğunu belirtti.
Varsayımlara yerine verilere dair çalışmalar yürütülmesi gerektiğinden bahseden Arslan sözlerine şunları ekledi: “Yerel yönetimler perspektifinden bakıldığında gelişkin bir ilişki sürecinde olduğumuz söylenebilir. Arkadaşlarımız, 187 belediyenin tamamıyla görüşerek büyük küçük fark etmeksizin her belediye ile anketler gerçekleştirdi. Bu süreçte, varsayımlara dayalı hareket etmek yerine veriye dayalı bir yaklaşımı benimsiyoruz. Özellikle farklı siyasi partilerden ve farklı ölçeklerden belediyelerle çalışan bir birlik olarak geleceğimizi varsayımlar yerine sağlam veri setlerine dayandırarak şekillendirmemiz gerekiyor.”
Türkiye'deki Belediyelerin Uluslararası İlişkileri Üzerine Kapsamlı Araştırma
MBB Dış İlişkiler Müdürü Burcuhan Şener, araştırma sürecinin kapsamını ve elde edilen bulguları katılımcılarla paylaştı. Belediyelerin uluslararası ilişkilere ilişkin kurumsal yapılarına dair yapılan incelemelerde, büyükşehir belediyelerinin tamamının dış ilişkiler birimlerine sahip olduğunu, ancak bu oranın belediye ölçeği küçüldükçe azaldığını ifade etti. Şener, belediyelerin uluslararası ilişkiler kurma motivasyonları arasında en önemli nedenin proje faaliyetlerine katılım olduğunu belirtti.
Araştırmaya dahil olan belediyelerin ilgili birimlerindeki İngilizce bilenlerin oranları, uluslararası çalışmalarını belirleme yolu, yerel diplomasi algısı ve kardeş şehir ilişkilileriyle ilgili bulgulara değinen Şener, “Belediyelerin dış ilişkilere dair kurumsal yapılarını incelediğimizde %29’unun özel bir dış ilişkiler birimine sahip olduğunu belirttiğini gördük. Büyükşehir belediyelerinin tamamında bu birim bulunurken belediye ölçeği küçüldükçe oran belirgin şekilde azalıyor. Elde ettiğimiz bulgular, belediyelerin dış ilişkiler yapılanmasının bütçe ve kurumsal kapasite ile doğru orantılı olduğunu gösteriyor. Belediyelerin uluslararası ilişkiler kurma nedenlerine baktığımızda ise en önemli sebebin proje faaliyetlerinde bulunmak olduğu görülüyor. Bunun ardından, kardeş şehir ilişkilerini yürütme ihtiyacı ikinci sırada yer alıyor. Bu veriler, belediyelerin küresel ölçekte etkileşimlerini artırma motivasyonlarını anlamak açısından önemli bir çerçeve sunuyor.” dedi.
Birçok Başlığa Değinen Kapsamlı Bir Rapor
Belediyelerin kardeş şehir ilişkileriyle ilgili detaylı bilgilendirme yapan MBB Dış İlişkiler ve Projeler Kıdemli Uzmanı Merve Ağca, belediyelerin uluslararası iş birliği sözleşmeleri ve protokoller yoluyla kurduğu ilişkilerden bahsetti. Ağca, ayrıca uluslararası etkinliklere katılım oranları ve bu etkinliklerin türleriyle ilgili de bilgi aktardı.
Lansmanda önemli bir diplomasi aracı olarak uluslararası ağlardan bahseden MBB Projeler Kıdemli Uzmanı Özge Sivrikaya, uluslararası ağlara üyelik, uluslararası projelere katılım, uluslararası iş birliklerinin temaları, küresel gündemlere ilişkin farkındalık ve çalışmalar gibi başlıklara ilişkin bulguları aktardı.
“Uluslararası ilişkilerde ne beklendiğine ilişkin daha net bir anlayışa sahip olunmalı”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, uluslararası ağlar, kuruluşlar ve araştırma raporu üzerine değerlendirmelerde bulundu. Şahin, bu çalışmanın çok önemli ve bir ilk olduğunu ifade ederek ilerleyen zamanlarda farkındalık oluşturma açısından değerinin daha iyi anlaşılacağını vurguladı. Belediyelerin uluslararasılaşma süreçlerini tartışırken "Belediyeler neden uluslararasılaşır, neden uluslararasılaşmalıdır?" sorusunun gündeme gelmesi gerektiğini belirtti. Yerel yönetimlerin istikrara yönelik çabalarının ön plana çıktığını, ancak uluslararası ilişkilerdeki genişleme ve daralma dinamiklerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
Şahin, hizmet ve karar alma aracı olarak yerel diplomasinin nasıl kullanılması gerektiği konusu üzerinde durarak raporda da görüldüğü üzere bu konuda başlangıç aşamasında olunduğunu söyledi. Doğrudan faaliyetler ve dolaylı etkilerin gelecekteki araştırmalar için önemli olabileceğini belirtti. Kent vizyonu oluşturulurken yerel diplomasinin kullanılması gerektiğine dikkat çeken Şahin, çoğunlukla içe dönük mesajlar verme kaygısıyla hareket edildiğini ancak dışarıya nasıl bir algı sunulduğu ve uluslararası ilişkilerde ne beklendiği konusunda daha net bir anlayışa sahip olunmasının önemine değindi. Yerel diplomasi alanındaki sınırlar, karşılaşılan zorluklar ve yapılması gerekenlerle ilgili katılımcılara bilgiler aktardı.
“Yerel yönetimlerin uluslararası ilişkiler kurması giderek daha önemli hale geliyor”
Sabancı Üniversitesinden Prof. Dr. Senem Aydın Düzgit, Uluslararası İlişkiler literatürü açısından raporun oldukça kapsamlı ve günümüzdeki ihtiyaçlara uygun olduğunu vurguladı. Küresel çapta artan kutuplaşma ortamında, yerel yönetimlerin uluslararası ilişkiler kurmasının giderek daha önemli hale geldiğini ifade eden Düzgit, raporun yeni iş birlikleri ve küresel sonuçlara yönelik daha etkili uygulamalara işaret ettiğini, çağın gereklilikleri doğrultusunda hazırlandığını belirtti.
Raporun en önemli özelliklerinden birinin veriye dayalı olması olduğunu söyleyen Düzgit, verinin, eksiklikleri ve ilerleme kaydedilen alanları görmemize yardımcı olduğunu, bu tür bir raporun yerel yönetimlerin ihtiyaçlarını belirleme açısından kritik olduğunu ifade etti. Belediyelerin çoğunun uluslararası bağlantılar kurmak ve geliştirmek için yeterli kapasiteye sahip olmadığını gözlemlediğini belirten Düzgit, uluslararası ağlarla güçlü bağlantıları olan kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının yerel yönetimlerle buluşmasının önemini vurguladı. Uluslararası ilişkiler alanında ciddi bir kapasite gelişimine ihtiyaç olduğuna değinerek büyükşehir belediyeleriyle yapılan projelerin yanı sıra, ilçe ve belde belediyeleriyle de projeler geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Bu yaklaşımın, yerel yönetimlerin kapasite gelişimlerini ve uluslararası ilişkilerdeki etkinliğini artırabileceğini belirtti.
Webinar kaydına aşağıda ulaşabilirsiniz: