MBB Çevre Platformu İstanbul’da Toplandı
MBB Çevre Platformu toplantısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçe belediyelerinden Çevre Koruma ve Temizlik İşleri Müdürleri ve sorumlulularının katılımıyla 25 Nisan 2018, Çarşamba günü Divan İstanbul Hotel’de düzenlendi. Toplantıda belediyelerin yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcileri de yer aldı.
Toplantının sabah oturumunda MBB Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman, Çevre Yönetimi Koordinatörlüğü’nün son dönemdeki çalışmalarından söz etti. “III. Marmara Denizi Sempozyumu Bildirileri ve Çalıştay Raporları” kitabının yoğun uğraşlar sonucunda yaklaşık 50 kişilik bir akademisyen kadro ile işbirliği içerisinde hazırlandığını ifade eden Kahraman, önümüzdeki günlerde Marmara Bölgesi’ne ait Su ve Kanalizasyon Altyapısına ilişkin Mevcut Durum Raporunu tamamlayacaklarını sözlerine ekledi. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mehmet Sabri Kaplan, belediyeler ile işbirliği içerisinde çalışmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Sıfır Atık Yaklaşımı Ele Alındı
İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yüksek Mühendisi Elif Morina Yılmaz, “Sıfır Atık Yaklaşımı” konusunda sunum yaptı. Sunumunda kurumsal bazda sıfır atık yaklaşımına ilişkin alınacak tedbirleri anlatan Yılmaz, bunun belediye ölçeğinde nasıl yapılabileceğine ilişkin bilgiler verdi.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Belediyelerin Gündeminde
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu ve Demiryoluyla Tehlikeli Yük Taşımaları Daire Başkanı Mehmet Bülent Özçelik, 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla belediyelerinde yükümlü olduğu tehlikeli madde güvenlik danışmanlığıyla ilgili bir sunum yaptı. Özçelik, belediyelerin faaliyetlerini gerçekleştirirken tehlikeli maddelere (yakıt, vs) ilişkin danışmanlık alınması hususlarından söz etti.
Tekstil Atıkları Sorun Teşkil Ediyor
Belediye temsilcileri son dönemde belediyeleri meşgul eden tekstil atıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundular. Toplantıda ayrıca, MBB Çevre Platformu üyelerinden oluşan bir grubun geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin atık yönetim şirketi İSTAÇ A.Ş. yetkilileri ile bir araya gelerek özellikle tekstil atıklarının RDF (ATY) tesislerinde değerlendirilmesine ilişkin MBB girişimiyle üye belediyelerin RDF uygun atıkları için bir fiyatlandırma çalışması yapılması için görüşmeler de bulunduğu ve bunun gerçekleşmesi durumunda belediyelerden giden atıklar ton başına daha düşük bir ücretle İSTAÇ tesislerine kabul edilebileceği konuşuldu.
Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman, RDF tesislerinde değerlendirilmeye müsait atıkların atık türlerine göre ilçe belediyeleri tarafından günlük/aylık/yıllık tahmini İSTAÇ tesisine sevk edilebilecek miktarlara ilişkin bir çalışma yapmaları konusunda duyuruda bulundu.