MBB Çevre Platformu, Ataşehir’de Toplandı
Marmara Belediyeler Birliği Çevre Platformu'nun İstanbul bölgesel toplantısı tüm ilçelerin temsil edildiği yoğun bir katılımla Ataşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
MBB Çevre Yönetim Merkezi sekretaryasında yürütülen toplantıda Ambalaj Atıkları Düzenleyici Etki Analizinin belediyeler cephesindeki görüşmelerinin yanı sıra, yeni yayınlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği ve Evsel Katı Atık Tarifelerinin belirlenmesi konuları masaya yatırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ambalaj Atıkları Şube Müdürü Aylin Çiçek, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Ünal Sayman ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürü Türker Eroğlu'nun da katıldığı toplantı iki oturum şeklinde gerçekleştirildi.
Ambalaj Atıklar Mercek Altında
Toplantı, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı İlhami Yılmaz ve MBB Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Ahmet Cihat Kahraman'ın açılış konuşmaları ile başladı. Ataşehir Belediyesi çevre koruma faaliyetlerinin sunumu yapıldı ve ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kontrolünde REC Türkiye tarafından yürütülen Ambalaj Atıkları Düzenleyici Etki Analizi çalışmasına ilişkin bilgilendirmede bulunuldu. Ambalaj atıklarının yönetimi ile ilgili önemli kriterlerin değerlendirildiği ve belediye temsilcilerinin yönetimde yaşadığı sıkıntıların dile getirildiği ilk oturumda, özellikle ambalaj atıklarının toplanması ve taşınması konularında belediye önerileri sunuldu. Ambalaj Atıklarına ilişkin yeni bir mevzuat sürecinde olduklarını belirten Aylin Çiçek, bu süreçte Marmara Belediyeler Birliği ile yoğun bir işbirliği içerisinde belediye görüşlerine azami önem verdiklerini vurguladı. Belediyelerin çöp toplama işinde oldukça başarılı olduğunun altını çizen Çiçek, etkin bir yönetim metoduyla ambalaj atığı yönetiminin de aynı seviyeye gelmesi için çaba sarf ettiklerini belirtti.
"Çevre Temizlik Vergisi Yeniden Düzenlenmeli"
Evsel katı atık tarifelerinin belirlenmesi sürecinde en etkin kurum olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen toplantıda yer alan Türker Eroğlu, başarılı bir çevre yönetimi için finansal sürdürülebilirliğin öneminin altını çizdi. Son yıllarda ambalaj atıklarının yönetimi için de ciddi bir aşama kaydedildiğini fakat daha iyi bir seviyeye gelmek için konunun finansal boyutunun çok iyi hesap edilmesinin gerekliliğini vurgulayan Eroğlu, evsel katı atıklar için tarife belirlemekten ziyade Çevre Temizlik Vergisinin yeniden düzenlenmesiyle başarılı olunabileceğini ifade etti.
Marmara Denizi Sempozyumu Hazırlıkları Başladı
Platform çalışmalarının daha sistematik bir şekilde sürdürülmesiyle ilgili istişarelerin yapıldığı ikinci oturumda, Birlik tarafından hazırlanan Platformların Çalışma Yönetmeliği ile ilgili kısa bilgilendirme yapan Ahmet Cihat Kahraman, bölgesel toplantıların konulara daha özgün yaklaşılmasına vesile olduğunu dile getirdi. Çevre Yönetim Merkezi’nin faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Kahraman, 2015 yılı içerisinde uluslararası boyutta düzenlenecek bir Marmara Denizi Sempozyumu için hazırlıkların başladığını sözlerine ekledi.
Bir sonraki İstanbul toplantısının Sultangazi Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılırken, toplantı gündemi için de katılımcıların önerileri not edildi.