11.04.2017

MBB 40. Yılının İlk Meclis Toplantısını Yaptı

Marmara Belediyeler Birliği 2015 Yılı Birlik Meclisi I. Olağan Toplantısı Birlik Başkanı Recep Altepe’nin açılış konuşmasıyla başladı. Birliğin 40. yılının ilk meclis toplantısı olan bu buluşma Bolu Belediyesi'nin ev sahipliğiinde gerçekleşti. Birliğin Encümen, Denetim Komisyonu ve İhtisas Komisyon üyeleri gizli oylama ile yapılan seçimle belirlendi.

Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) 2015 Yılı I. Meclis Toplantısı, Abant’ta Bolu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin liderliğinde yapılan toplantı Bolu Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi ile başladı.

Açılış ve selamlama konuşmasına Bolu Belediyesi’ne ev sahipliği ve hoş sürprizi dolayısıyla teşekkür ederek başlayan Altepe, Birliğin bu yıl 40. yılını kutladığını vurgulayarak “Bugün 40. yılın heyecanı ve onuruyla karşınızdayım. Marmara Belediyeler Birliği, bundan tam 40 yıl önce, Marmara Denizi ve Boğazlarının sorunlarına gerçekçi çözüm yolları bulmak için kuruldu. Birliğin doğuşuna vesile olacak ilk tohum 1973 yılının Ağustos ayında Marmara Adası’nda yapılan genel kurulda ekilmişti. Bu vesileyle bu tohumu eken Erol Köse, Reşat Tabak, Avni Şirin, Ahmet Enön, Hasan Sur, Halil Alanlıoğlu ve Avni Öztüre’nin isimlerini burada sizlerin huzurunda anmaktan büyük onur duyuyorum” diyerek birliğin kuruluş hikayesini anlattı.

BİRLİĞİN 40. YIL MEYVELERİ
MBB bünyesindeki Şehir Politikaları Merkezi’nin ilk etkinliği “Bilge Mimar” Turgut Cansever Sempozyumu ve ilk yayını Şehir&Toplum dergisi hakkında bilgi veren Altepe, bu merkezin önemini şu sözlerle dile getirdi: “Cansever, “Bilginin olmadığı yerde doğru yapma ihtimali sıfır, yanlış yapma ihtimali sonsuzdur” derdi. Bu merkezde üretilecek, elde edilecek bilgiler bu anlamda çok kıymetli olacaktır. Sahip olduğumuz birikimi, hatalar ile yüzleşmekten çekinmeden, mekân ve insan ilişkisini toplumun özgün karakterine uygun olarak hayata geçirmemiz adına bu tür yayınların varlığı çok önemli. İnanıyorum ki Şehir Politikaları Merkezi, yakın gelecekte şehir ve yerel yönetimler alanında söz söylemek isteyenlerin buluşma noktası olacak.”

Birliğin belediye çalışanlarının niteliğinin artırılması amacıyla kurduğu Yerel Yönetim Akademisi’nin faaliyete geçtiğini müjdeleyen Altepe, bu akademide verilen derslerin belediyelerin en önemli kaynağı olan insana yatırım noktasında büyük önem arz ettiğini ve Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri ve yerel yöneticilerinin bu akademide verdiği derslerin çok kıymetli olduğunu sözlerine ekledi.

2014 yılında kurulan Yönetici Geliştirme Merkezi’nin de yakın zamanda faaliyete geçeceğini duyurdu: “Sadece mevzuat bilgisine veya sadece teknik bilgiye sahip olmanın yöneticilik için yeterli olmadığını biliyoruz. Yönetici Geliştirme Merkezi’mizde yöneticilerin, takım yönetimi, iletişim becerileri, proje yönetimi, liderlik, protokol kuralları gibi konularda eğitilmeleri ve yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.”

Marmara Bölgesi’nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Altepe “Olası bir felakete ne kadar hazırız?” sorusunu yöneltti ve “Gerekli afet ve acil durum plânlarını yapmak, ekip ve donanımı hazırlamak başlıca görevlerimizden biri” diyerek Birliğin İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaparak afet ve acil durum eylem planı hazırlama konusunda danışmanlık vermeye başladığını kaydetti.

ALTEPE’DEN İKİ ÖZEL DAVET
Belediyelerin çalışmalarının temelinde mutlu nesiller yetiştirmek olduğunu belirten Altepe “MBB olarak ‘Şehirler çocuklarla dolsun ve çocukların olsun’ düşüncesiyle yola çıktık ve çocuk dostu şehirler idealine bir adım daha yaklaşmak için bir kongre planladık. Modern şehirlere ruh katarken, bu şehirleri geleceğimizin mimarları çocuklarımız için yaşanabilir kılmalıyız. Bu sorumlulukla Şehir Planlama ve Tasarım Koordinatörlüğümüz I. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi düzenliyor. Hepinizi 11 -12 Nisan’da bu kongreye, İstanbul’da Harbiye Askeri Müzesi’ne bekliyorum” diyerek tüm üye belediyeleri kongreye davet etti.

Şehirleri herkes için daha yaşanabilir hale getirmenin yolları da teknolojiye bağlı olarak değiştiğine de değinen Altepe’nin ikinci davetinin adresi ise Bursa oldu: “Bizler, şehirlerimizdeki verileri analiz etmek, sorunları tahmin etmek ve kaynakları sürdürülebilir bir şekilde yönetmek zorundayız. 2016 yılında akıllı şehir teknolojileri için, dünya genelinde 39.5 milyar dolar harcanacağı tahmin ediliyor. Biz Marmara Belediyeler Birliği olarak belediyecilikte yeni teknolojilerin kullanımını desteklemeye II. Akıllı Belediyecilik Zirvesi ile devam ediyoruz. Zirve, bu yıl 13-14-15 Mayıs’ta Bursa’da yapılacak. Hızı gittikçe artan teknolojik gelişimlere ve uygulamalara uyum sağlamak için çalışan yerel yönetimler ile bu noktada bir çözüm ortağı olan özel sektör bu zirvede buluşacak. Üstelik bu çatı altında, sadece ülkemizdeki belediyeler değil, başarılı hizmet ve teknoloji üreten yabancı belediyeler de yer alacak. Sizleri bu zirvede aramızda görmekten, akıllı şehirlere doğru adımlarımızı birlikte atmaktan büyük bir mutluluk duyacağız.”

Ayrıca Edirne'den Meriç, Küplü; Kırklareli'nden Alpullu ve Büyükmandıra ile Yalova'dan Esenköy Belediyelerinin Birliğe üyelik başvuruları onaylandı. Böylelikle Marmara Belediyeler Birliği'nin üye sayısı 40. yılında 177'ye ulaştı. 

BOLU’DAN SICAK KARŞILAMA

Altepe’nin açılış konuşması sonrasında toplantıya ev sahipliği yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz “Sizin gibi değerli zatları şehrimizde ağırlamak bizim için büyük mutluluk. Bu toplantı umarım önce illerimize, sonra bölgemize ve ülkemize ve hatta ülke dışına hayırlı olur. Dört mevsimin doyasıya yaşandığı Bolu turizm, üniversite ve spor kenti olacak. Sizlerden alacağımız feyz ile Bolu’yu ileri taşıyacağız” şeklinde konuşarak tüm meclis üyelerine hoş geldiniz dedi.

Yılmaz’ın ardından karşılama konuşması yapan Bolu Valisi Aydın Baruş da “Yiğitliğin, cesaretin, mertliğin, yoksula çaresize yardımın, haksıza karşı adaletin sesi olan Köroğlu’nun diyarına hoş geldiniz” diyerek sıcak bir karşılama konuşması yaptı.

MBB Meclis Üyesi ve Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem söz alan bir diğer başkandı. “Belediyeciliğin gelişmesi için yapılan yapısal reformlarda öncü olmak bu birliğin bize sunduğu bir fırsat.  Genel seçimlerden sonra yerel yönetimler yasasıyla alakalı temel bir gündem maddesi tekrar gündeme gelecek. Bu yasa büyükşehir belediyelerini güçlü kılıyor. Ancak nüfusu az olan ilçe belediyelerinin de önü mali olarak açılmalı. Eğer Türkiye’de ileri demokrasiye ulaşacaksak yerel yönetimlerin önemsenmesi gerekir. Gündeme gelecek başka bir konu olan yeni imar kanununda da ilçe belediyelerinin eli kolu bağlı kalmamalı.”

MBB YEREL DEMOKRASİNİN GELİŞMESİ İÇİN ÇALIŞIYOR

Açılış konuşmalarından sonra söz alan MBB Encümen Üyesi ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün “MBB, 1975 yılından beri belediyeciliğin ve yerel demokrasinin gelişmesi için çalışıyor. Kurulduğu günden beri bu birliğin içindeyim. O günden bugüne hep kendini yenileyen Birliğimizin bu dönemde gerçekleştirdiği iki önemli faaliyet var: Balkanlardaki sel felaketine kayıtsız kalmayıp yaptığı yardımlar ve Yerel Yönetim Akademisi. Toprağı, havayı, suyu seven belediyeciliği seven demektir. Çünkü belediyecilik hayatın tamamını kapsar” şeklinde konuştu.

Toplantı sırasında gizli oylama ile yapılan Birlik Meclisi Denetim Komisyonu, İhtisas Komisyonları ve Encümen Üyeleri seçimlerinde bir önceki dönemdeki isimlerde mutabık kalındı. Sonuçları duyuran MBB Meclis Başkan Vekili ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can sonuçların hayırlı olmasını dileyerek kapanış konuşmasını yapmak üzere Birlik Başkanı Recep Altepe’yi tekrar sahneye davet etti. Altepe, tüm meclis üyelerine bugüne kadar verdikleri destekler için teşekkür ederek toplantıyı sonlandırdı. 

Diğer İçerikler Haberler