"Kentte İyilik Hâli" Çalıştayı Raporu Yayımlandı
Marmara Bölgesi’nin çeşitli il ve ilçelerinden gelen 28 yerel yönetim temsilcisini buluşturan çalıştayda yerel yönetim temsilcilerine “iyilik hâli” bakış açısını kazandırmak ve iyilik hâli bakış açısını faaliyetlerine, uygulamalarına geçirmelerini teşvik etmek amaçlandı.
Çalıştayda, "iyilik hâli" yaklaşımının yerel yönetimlerin faaliyetlerine nasıl entegre edilebileceği ve bunun sağlık üzerindeki etkileri ele alındı. Yerel yönetimlere yönelik hazırlanan "Kentte İyilik Hâlini Sağlamak İçin Rehber İlkeler" başlıklı politika raporuyla, iyilik hâli perspektifinin belediye çalışmalarına nasıl yansıtılabileceği tartışıldı.
MBB Şehir Politikaları Merkezi Direktörü Ezgi Küçük Çalışkan ve MBB Yerel Yönetim Akademisi Direktörü Görsev Argın Uz; MBB’nin kent üzerine düşünen ve üretenleri bir araya getirdiği uluslararası kent forumu Marmara Urban Forum (MARUF), bir personel değişim ve deneyim paylaşım programı olan Mentor, yaya ve çocuk dostu sokaklar yaratmayı hedefleyen uygulama odaklı bir öğrenme programı olan Sokaklar Dönüşüyor ve Stratejik Plan için Perspektifler webinar serisi kapsamında MAD iş birliği ile düzenlediği Kentte İyilik Hâli için Stratejik Planlama webinarının çıktıları hakkında katılımcılara bilgi verdiler.
MBB sunumunun sonrasında çalıştay, Mekanda Adalet Derneği’nden Bahar Bayhan’ın Kentte İyilik Hâli sunumu ile devam etti. Bu sunumla iyilik hâlini nasıl tanımlandığı, Kentte İyilik Hâli’nin ne ifade ettiği, rehber ilkeleri ve proje kapsamındaki üretimler hakkında bilgi verildi.
Katılımcılar 5 masaya ayrılarak gruplar halinde çalıştı. Stratejik plan hazırlığını tamamlayan ve politikalarının uygulanma sürecine geçen yerel yönetim temsilcilerinin olduğu her masaya bir yerel faaliyet verilerek bu faaliyetin iyilik hâli üzerindeki olumlu/olumsuz etkilerini ve geliştirilme önerilerini İyilik Hâli İlkeleri çerçevesinde oluşturmaları beklendi.
Beş grup halinde yapılan çalışmalarda, yeşil alanlardan ulaşım ağlarına, sosyal hizmetlerden kamusal alanlara kadar farklı belediye faaliyetleri değerlendirildi. İyilik hâli ilkelerine uygun geliştirme önerileri ile katılımcılara daha sağlıklı ve sürdürülebilir şehirler inşa etmek için yeni perspektifler sunuldu.
*Mekanda Adalet Derneği’nin Hollanda Krallığı Büyükelçiliği MATRA Fonu desteğiyle yürüttüğü “Daha Adil Yerel Yönetimler İçin Kent Hakkını ve İyilik Hâlini Gözeten Kent Politikaları” başlıklı proje, kent politikalarının sağlık üzerindeki etkisini, iyilik hâli kavramı üzerinden ele almakta ve bu bakış açısının politikalarda nasıl anaakımlaştırılabileceğini tartışmaktadır.