İstanbul İlçe Belediyelerinin Çevre Uzmanları İSTAÇ Biyometanizasyon Tesisi’ni Ziyaret Etti
Atık yönetimi, tüm aktörlerin içinde olduğu bütüncül bir bakış açısını gerektirdiğinden, 2024 yılı teması olan Gıda Atıkları çerçevesinde, hem İSTAÇ’ın gıda atıklarını değerlendirme çabalarına katkı sunması hem de ilçe belediyelerinin gıda atıklarını ayrı toplama çalışmalarını destekleyerek sistemin verimliliğine katkı sağlaması amacıyla, 20 Kasım 2024 Çarşamba günü İSTAÇ’ın Kemerburgaz’da bulunan Biyometanizasyon Tesisi’ne saha ziyareti gerçekleştirildi.
Program, İSTAÇ Enerji Tesisleri İşletme Müdürü Yavuz Yamak’ın yaptığı sunum ile başladı. Yamak, sunumunda İSTAÇ Biyometanizasyon Tesisi ile Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi hakkında bilgi verdi. 2021 yılının son çeyreğinde açılışı yapılan Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’nin, günlük 3.000 ton, yıllık ise yaklaşık 1 milyon ton kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük atık yakma ve enerji üretim tesisi unvanına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tesisin İstanbul’un günlük evsel atık miktarının %15’ini bertaraf ederek 85 MW kurulu güçle, yıllık 1,38 milyon ton sera gazı salımını engellediğini ifade etti.
Yamak, Biyometanizasyon Tesisi ile ilgili olarak şunları aktardı: Organik atıkları işleyerek elektrik enerjisine dönüştüren tesis, oksijensiz ortamda biyogaz üretimi sağlamakta ve bu biyogazdan 1,4 MW kurulu güçte elektrik enerjisi üretmektedir. 2021 yılında faaliyete geçen Biyometanizasyon Tesisi’nde, İstanbul’da ilk defa kaynağında ayrı toplanan organik atıklar işlenerek komposta ve elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Organik atıkların oksijensiz ortamda ayrıştırılmasıyla elde edilen biyogaz yakılarak, saatte 1,4 MW elektrik enerjisi üretilmekte ve bu sayede yıllık 81.000 ton sera gazı salımı engellenmektedir. Ayrıca, üretilen organik değeri yüksek kompost, İstanbul’un park ve bahçelerinde kullanılmaktadır.
İSTAÇ Uzman Çevre Mühendisi Eray Süratli ise belediyelerin organik atıkları değerlendirme çabalarını takdir ettiklerini belirterek, ilk etapta Avrupa yakasındaki tüm ilçe belediyelerinin pazar organik atıklarının Biyometanizasyon Tesisi’nde işlenmesi için işbirlikleri geliştirdiklerini ifade etti.
Ziyarete katılan belediye temsilcileri, tesisi gezerek incelemelerde bulundu.