Interreg NEXT Akdeniz Havzası Programı’nın 2. Çağrısının Başvuru Süreci Başladı
83,7 milyon Avro AB bütçesi ile çağrı; enerji verimliliği, döngüel ekonomi, iklime uyum, afet dayanıklılığı ve sürdürülebilir su yönetimi gibi kilit çevre başlıklarına odaklanıyor. Bunun yanı sıra KOBİ'lerin karbonsuzlaştırılması, yeşil inovasyon, iklim dayanıklılığına yönelik beceriler, sağlık sisteminin iklim değişikliğine uyumu ve etkin iklim politikalarına yönelik kapsayıcı yönetişim gibi kritik alanları da kapsıyor. Program, iklim değişikliğinin neticeleriyle müadele etmeyi amaçlıyor.
Çağrıya, 21 ildeki (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye) kamu idareleri, belediyeler, sektör kuruluşları, üniversiteler, araştırma merkezleri ve benzeri kurumlar ile dernek, vakıf, birlik, sivil toplum kuruluşları, KOBİ’ler ve uluslararası kuruluşlar gibi kâr amacı gütmeyen ve güten kurumlar başvurabilecektir.
İlgilenen kuruluşların ortaklık kurma ve proje fikri geliştirme çalışmalarına başlamaları tavsiye edilmektedir. Çağrıya ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.
Çağrının öncelik alanları şunlardır:
- Daha Rekabetçi ve Akıllı Bir Akdeniz
- Daha Yeşil, Düşük Karbonlu ve Yeşil Akdeniz
- Daha Sosyal ve Kapsayıcı Bir Akdeniz
- Akdeniz İçin Daha İyi İş Birliği Yönetişimi
Bilgilendirme Toplantıları
AB Başkanlığı, süreç içerisinde bilgilendirme günleri düzenleyecektir. Çağrının çevrim içi ilk etkinliği 29 Ocak 14.00’te gerçekleştirilecektir. Etkinliğe buradan kaydolabilirsiniz.
Ayrıca 5 Şubat Denizli’de, 6 Şubat Afyon’da, 20 Şubat Mersin’de (İngilizce) ve 13 Mart Çanakkale’de fiziki bilgilendirme etkinlikleri gerçekleştirilecektir.
Program Partner Bulma Etkinliklerine Katılım
Programın ortak arama platformu MEDCONNECT’e kaydolarak “Proje fikrim var, ortak arıyorum.” ve “Projenize dahil olmak istiyorum.” seçenekleri üzerinden ortak bulma girişimlerinizi başlatabilirsiniz.
15-23 Ocak 2025 tarihleri bir dizi ortak arama etkinliği gerçekleştirilecektir. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek etkinlikler proje sunulabilecek alanlara göre ayrı oturumlar halinde düzenlenecektir. Bilgi almak için tıklayınız. Detaylı bilgi için ayrıca burayı ziyaret edebilirsiniz.
İlerleyen tarihlerde ulusal otorite Avrupa Birliği Başkanlığı'ndaki Program Uzmanlar program kapsamındaki bazı illerde fiziki ve çevrim içi olarak bilgilendirme toplantıları gerçekleştirecektir. Duyurular için Interreg Sınır Ötesi İş Birliği resmi internet sayfası takip edilmelidir.
Sınır Ötesi İş Birliği Programları ve Interreg NEXT Akdeniz Havzası (MED) Programı
Sınır Ötesi İş Birliği Programları, AB ülkelerinin ortak sınır bölgelerinde, AB üyesi ülkelerle sınırları bulunan üçüncü ülkelerin sınır bölgeleri arasında ve Birliğin kendi içindeki bölgeleri arasında dengeli bir kalkınma için iş birliğini öngörmektedir. AB Bölgesel Politikası yanı sıra Avrupa Komşuluk Politikası ve AB Genişleme Politikasının da araçlarından biri olan Sınır Ötesi İş Birliği Programları, sınır bölgelerinin kalkınmasına katkı sağlarken farklı kültür ve toplumların kaynaşmasına da vesile olmaktadır. AB'nin 2021-2027 bütçe döneminde, AB'nin iç ve dış sınırları içinde ve dışında tüm iş birliği programları Interreg adı altında birleştirilmektedir
Interreg NEXT Akdeniz Havzası (MED) Program şartları kapsamında program üyesi ülkelerin (Türkiye, Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz, İspanya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Cezayir, Mısır, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Tunus) program alanına dahil olan bölgelerinde yer alan kurum ve kuruluşlarla proje ortaklığı geliştirmesi beklenmektedir. Programın ortaklık ilkesi kapsamında ise hazırlanacak projelerde en az üç ülkenin yer alması istenirken söz konusu ortaklıkların en az bir AB üyesi ülke ve en az bir AB üyesi olmayan ülke içermesi gerekmektedir.