Ergene Havzası İçin Durum Değerlendirmesi
Marmara Belediyeler Birliği, 26 Nisan 2017 tarihinde Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Değerlendirme Toplantısını Lüleburgaz Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Toplantıda Marmara Belediyeler Birliğinin bir süredir üzerinde yoğunlaştığı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ve bölgede plan kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların mevcut durumu hakkında konuşuldu.
MBB Encümen Üyesi ve Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ile Uzunköprü Belediye Başkanı Av. Enis İşbilen’in katıldığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı’nın kapsamlı bir sunum yaptığı toplantı, MBB Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman’ın konuya ilişkin süreci sunmasıyla başladı.
2011 yılından beri çok önemli çalışmaların yapıldığına işaret eden Kahraman, merkezi idare ile yerel yönetimlerin koordineli bir şekilde çalışabilmesinin en çok Ergene Nehri’ne fayda sağlayacağını vurgulayarak, bu toplantının hazırlanacak durum değerlendirme raporu için de bir çıktı değerinde olduğunun altını çizdi. Toplantıya ev sahipliği yapan Lüleburgaz Belediye Başkanı ve MBB Encümen Üyesi Emin Halebak, sahip oldukları atıksu arıtma tesisinin işletme esaslarına bölgeye ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, söz konusu kirliliğin kaynağını bilmenin önemli olduğunu fakat artık bunları tartışmanın vakit kaybı olduğunu ifade etti.
“Bölgedeki Sorunları Belediyelerimizle İşbirliği İçerisinde Aşabiliriz”
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nı Şafak Harekâtı adıyla Mayıs 2011’de ilan eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı temsilen toplantıya iştirak eden Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı sözlerine toplantının çok faydalı olacağına olan inancını vurgulayarak başladı ve MBB’ye teşekkür etti. 2011 yılından bu yana Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında 15 bileşende ciddi gelişmelerin kaydedildiğini belirten Prof. Kınacı, bu bileşenler içerisinde Ergene Nehri açısından en önemli bileşenin bölgede inşa edilen 13 adet kentsel atıksu arıtma tesisleri olduğunun altını çizdi. “Bölgede 1 milyonun üzerinde insan yaşıyor ve bu insanların yaşamsal faaliyetleri için tükettikleri su, atıksu olarak hiçbir arıtımdan geçmeksizin Ergene Nehri’ne boşaltılıyor. Bundan daha kötüsü, evsel atıksu deşarjı toplam deşarjın sadece %35’ini oluşturuyor, bölgede çok yoğun bir sanayileşme olduğundan Ergene’ye deşarj edilen toplam atıksuyun %65’i birçok farklı sektörden gelen endüstriyel atıksular. Tüm bu deşarjlar Ergene Nehri’ndeki doğal debinin zaman zaman 4 katına çıkmasına neden oluyor. Bu yüzleşmemiz gereken bir problemdir ve Bakanlık olarak bunu çözmek üzere tüm projeksiyonlarımızı tamamlayarak yola çıktık. Yol esnasında bazı terslikle oldu ve oluyor elbette, bunları bölgedeki belediyelerimizle işbirliği içerisinde aşmak çok daha kolay olacaktır. Onların desteği bizim için çok önemli.” diyen Prof. Kınacı katılımcı tüm belediyelere karşılaştıkları problemleri sorarak notlar aldı. Keşan ve Uzunköprü Belediyelerinin karşılaştıkları tesislere ilişkin teknik problemlerin DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından en kısa zamanda çözüme kavuşturulacağını da sözlerine ekleyen Kınacı, çevreye yatırım yapan sanayicinin asla kaybetmeyeceğine işaret etti.
Endüstriyel atıksuların arıtımından ve derin deniz deşarjının inşasından sorumlu olan Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarjı A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan tarafından da bir sunum gerçekleştirildi.