Belediyelerde Sıfır Atık Yönetimi ve Yönetmelik Taslağı İstişare Edildi
Marmara Belediyeler Birliği Çevre Platformu 90 belediyenin katılımıyla belediyelerde sıfır atık yönetimi ve yönetmelik taslağını değerlendirmek üzere 7 Kasım 2018 tarihinde İstanbul’da bir araya geldi. İstanbul’un tüm ilçeleri ile Bursa, Kocaeli ve Balıkesir’deki belediyelerin de yoğun ilgi gösterdiği değerlendirme ve istişare toplantısı gün boyu sürdü.
Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilan edilerek görüşe açılan Sıfır Atık Yönetmeliği taslağını değerlendirmek ve Marmara Belediyeler Birliği çatısı altında bir görüş oluşturmak üzere özel gündemle bir araya gelen Çevre Platformu toplantısının açılışını MBB Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman gerçekleştirdi. Sıfır Atık gündeminin Türkiye’de idarenin en yüksek makamından seslendirildiğini ve bunun çok büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Kahraman, "Entegre ve etkin bir atık yönetimini Türkiye’nin her yerinde inşa etmek için bundan daha büyük bir fırsat olamaz" dedi. Sıfır Atık Yönetmeliği taslağında yer alan faaliyetlerin neye karşılık geldiği konusunda MBB tarafından yapılan çalışmaya göre; İstanbul’da 76, Bursa’da ve Kocaeli’de sırasıyla 12 ve 10 adet atık getirme merkezinin kurulması gerektiğini belirten Kahraman, Marmara Bölgesi’nde toplam 252 adet mobil atık getirme merkezinin konumlandırması gerektiğini ifade ederek bu yapı ve ekipmanların nasıl finanse edileceği konusunda mevzuatta eksikliklerin olduğunun altını çizdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Daire Başkanlığını temsilen toplantıya katılan Şube Müdürü Aylin Çiçek ve Uzman Şule Yetkin ise söz konusu taslağın bir çatı mevzuat olduğunu ifade ederken, diğer tüm mevzuatların etkinliklerinde en ufak bir değişikliğin olmadığını belirtti. Belediyelerin söz konusu taslak mevzuata göre beklenen kriterleri bir an önce sağlayarak Sıfır Atık Belgesi talep başvurularını yapmaları gerekliliğini vurgulayan Çiçek, “Bu süreçte belediyelerin taslağa ilişkin görüşlerini Marmara Belediyeler Birliği gibi çatı bir kuruluş vasıtasıyla Bakanlığımızca paylaşmaları önem arz edecektir” dedi.
Marmara Belediyeler Birliği üyesi belediyelerin ortak olarak belirttikleri kanaat gereği, mevzuat taslağında genel ilkelere uyulmadığı takdirde nasıl bir yaptırım olacağı konusunun metinde yer alması gerektiği ifade edilirken, MBB olarak toplu ve güçlü bir görüşü bakanlığa ulaştırmanın önemi üzerinde duruldu.
Sıfır Atık Yönetmeliği Taslağı’na http://webdosya.csb.gov.tr/db/cygm/icerikler/s-f-rat-kyontslk_20181022-20181023131043.pdf adresinden erişebilirsiniz.
Ayrıca MBB’ye gönderilecek belediye görüşleri de tıpkı Bakanlık’a gönderilecek görüş bildirim formu şeklinde kabul edilecektir. Görüş bildirim formuna http://webdosya.csb.gov.tr/db/cygm/icerikler/gorus_isleme_formu-20181023131125.docx adresinden erişebilirsiniz.
MBB’ye ulaştırılacak taslak görüşler için son tarih, 15 Kasım 2018 olarak belirlenmiştir. Görüşler MBB Çevre Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından [email protected] adresi aracılığıyla kabul edilecektir.