11.04.2017

Belediyeler Mıpım’de Yatırımcılarla Dirsek Temasındaydı

Marmara Belediyeler Birliği’ne üye belediyeler Fransa’nın Cannes şehrindeki gayrimenkul fuarı MIPIM’e katıldı. Belediye başkanları fuarda şehirlerinde planladıkları yatırımları tanıtarak, yabancıları Türkiye’ye çekmek için görüşmeler yaptı.

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) üyesi olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Darıca Belediye Başkanı  Şükrü Karabacak, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş; Türkiye’yi MIPIM’de temsil eden belediye başkanları arasında yer aldı.  Ayrıca Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan,  Bağcılar Belediyesi Başkan Yardımcıları Şahin Köse ve Sami Kılıç, Kentsel Tasarım Müdürü Evren Erteğin, İmar Şehircilik Müdürü Muhammed Doğan Arslan, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ve MBB Genel Sekreter M. Cemil Arslan da MIPIM katılımcıları arasındaydı.   

Bu yıl 10-13 Mart tarihleri arasında 26’ncısı düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM, 93 ülke, 21 bin ziyaretçi, 4 bin 500 yatırımcı, 2 bin 200 stant, bin 600 mimar, 370 siyasi lider, 3 bin 200 üst düzey yöneticiyi bir araya getirdi. Bugüne kadar özel sektörün katılımı ile gerçekleşen MIPIM’de bu yıl şehirler de atağa geçti.  Özellikle şehirler düzeyinde ilk kez bu kadar yüksek bir ilginin olduğu organizasyonda, başta İstanbul, Ankara, Antalya ve Balıkesir olmak üzere pek çok şehir, vitrinlerindeki en son projelerle global yatırımcılarla bir araya geldi. 4 gün süren fuarda 3,5 milyon Euro yatırımla hazırlanan İstanbul Çadırı fuarın girişinde yer alırken, Kanal İstanbul ve kentsel dönüşüm projeleri yabancı yatırımcıların takibindeydi.
 

İstanbul Çadırı, Şehrin Seslerini Cannes’a Taşıdı

Ülkemizin "Türkiye Pavyonu", "İstanbul Çadırı" ve fuar alanında yer alan firma ve şehir stantları ile temsil edildiği uluslararası platformda, Türkiye'nin geleceğine yön verecek projeler uluslararası yatırımcılara tanıtıldı. Türkiye Pavyonu’nda; Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Ticaret Odası öncülüğünde; Ankara Uluslararası Fuarcılık, Otonomi ve Podium AVM’nin proje maketleri sergilendi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım A.Ş, Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve Invest İnşaat ortaklığıyla inşa edilen Vadistanbul stantları da yer aldı.  Antalya Büyükşehir Belediyesi ise; bu yıl fuar alanına stant ile katılarak “Invest in Antalya” sloganıyla kentsel dönüşüm fırsatlarını ön plana çıkarttı. 

İstanbul’un geleceğine yön verecek mega projeler ve kamu yatırımları teknoloji desteğiyle sergilendi. İstanbul, 96 metrekarelik dev bir maketle uluslararası katılımcılara gösterildi. Her saat başında İstanbul’un seslerini, tarihini yansıtan şovlar yapıldı. İstanbul Çadırı içerisindeki 96 metrekarelik İstanbul Maketi dışında, Beyoğlu bölge maketi ve Emlak Konut Finans Merkezi projesinin yer aldığı Ataşehir bölge maketi ziyaretçilere sunuldu.

MIPIM, Balıkesir’e ve Beyoğlu’na Göz Kırptı

Yeni bir büyükşehir belediyesi olmasına rağmen yatırımcıları çekme konusunda büyük bir iştaha sahip olan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, MIPIM’de en aktif olan belediyelerden biriydi.  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir standına gelen sermaye sahiplerine ve büyük yatırımcılara Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak 2015 yılında ihaleye çıkacak yatırımlarla ilgili bilgiler verdi, Körfez bölgesi ile Kazdağları, Türkiye’nin en uzun sahil bandı ve turizm yatırımlarını da anlattı. Fuarda Almanya`nın Münih Şehri Ekonomik Kalkınma Müdürü Rita Roider ile görüşen Başkan Uğur, Münih ile Balıkesir’in kardeş şehir olmalarını önerdi. Alman Bakan, Balıkesir ile işbirliği içerisinde olmaktan mutlu olacaklarını, ikili görüşmeleri fuar sonrası da sürdüreceklerini bildirdi. Uğur pavilyondaki bazı standları ziyaret etti. Uğur, Cenor Group, Aerium Türkiye, Macar Yatırım, Radisson Blu Hotel yöneticileri bir araya geldi. Tüm bu görüşmelerin neticesinde Uğur, ilk defa katıldıkları ve etkin bir tanıtım gerçekleştirdikleri fuardan Balıkesir’e beraberinde 4 milyar Euro’luk yatırımcılarla birlikte dönmeyi başardı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan’ın kuruculuğunu üstlendiği ve 32 yatırımcıdan oluşan Beyoğlu Investors Group’un (BIG) projeleri de MIPIM’de uluslararası yatırımcılara tanıtıldı. BIG üyeleri önde gelen yatırım firmaları Hainz, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Blackstone, Abraaj Capital, Al-Futtaim, Amstar, Bilfinger, Aerium, HB Reavis ve Grosvenor’ün temsilcileriyle birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Dubai merkezli Abraaj Capital’in yetkililerinin yatırım ajansı mantığıyla tasarlanan ve kamu ile özel sektörü bir araya getiren BIG’in oluşum sürecini, yatırımcıların yürüttüğü projeleri ilgiyle dinlediği gözlendi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, gayrimenkulün şampiyonlar ligi olarak tanımlanan MIPIM’in CEO’su Filippo Rean ile görüştü. Demircan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “2019’da Haliç Port bittiğinde İstanbul’da MIPIM’i düzenlemeyi teklif ettik. Filippo da bu teklife sıcak baktıklarını ve bunu düşünebileceklerini söyledi” dedi.

Teknoloji Parkı Sophia Antipolis ile MBB Arasında İşbirliği

MBB’nin organizasyonu ile fuara katılan başkanlar ve müdürler ilk akşam ITO’nun davetlisi olarak fuar alanında kokteyle katıldılar. Ertesi gün fuar alanını ziyaret eden başkanlar sonrasında Sophia Antipolis teknoloji parkını ziyaret ettiler.  Ziyaretleri sırasında,  Sophia Antipolis Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Lafitte,  Yönetim Kurulu Üyesi Dominique Fache, Halkla İlişkiler ve İletişim Müdürü Farouk RAIS; teknokentin kuruluşundan günümüze kadar olan sürecini anlattı. Görüşmede birlikte neler yapılabileceği üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. 2 bin 400 hektar arazi üzerine kurulan, 68 ülkeden 40 binden fazla insanın yaşadığı ayrıca, 4 bin araştırmacı ve 1260 iş tipi bulunan teknokent Sophia Antipolis’te bir numaralı sektör telekomünikasyon; bunu tıp ve enerji sektörleri izliyor.

MBB ile işbirliğine hazır olduklarını belirten Sophia Antipolis Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Lafitte ilk aşamada MBB adına bir personeli teknoparkta staj yaparak kuruluş süreci ve sistemi konusunda bilgi toplaması için ağırlamak istediklerini belirtti. İşbirliği konusunda mutabakata varılan görüşme, bu deneyim alışverişinin genişletilmesi ve projeler üretilmesi yolunda atılmış ilk adım oldu.  

Diğer İçerikler Haberler