12.06.2024

Yıkıntı Atıklarının Yönetimi Rehberi İçin Lansman Yapıldı

Ülkemizde atıkların yönetilmesi, afet öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenlerin belirlenmesi, afetlere dayanıklı ve hazırlıklı olunması için kapsamlı bir yönetim planı oluşturma ihtiyacına yönelik olarak SKD Türkiye tarafından yayınlanan “Kentsel Dönüşüm, Deprem ve Olası Diğer Afetler Sonucunda Oluşacak Yıkıntı Atıklarının Yönetimi Rehberi” 12 Haziran’da İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde tanıtıldı.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından yayınlanan Kentsel Dönüşüm, Deprem ve Olası Diğer Afetler Sonucunda Oluşacak Yıkıntı Atıklarının Yönetimi Rehberi’nin Türkiye’de inşaat sektörünün döngüselliğinin artırılmasına ve yıkıntı atıkların yönetimiyle ilgili olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı desteklemesine önemli bir katkıda bulunması hedefleniyor.

İçeriği Prof. Dr. Erdem Görgün tarafından oluşturulan rehber, yıkıntı atığı sonucu oluşabilecek sağlık, çevre ve güvenlik risklerine odaklanan bir yol haritası sunuyor.

SKD Türkiye, geçtiğimiz yıl meydana gelen 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında ‘Sürdürülebilir Sanayi ve Döngüsel Ekonomi’ odak alanı altında, Yıkıntı Atıklarının Yönetimi ve Geri Kazanımı Alt Çalışma Grubu’nu kurdu. SKD Türkiye’nin inşaat, çimento, gıda, su arıtma sektörlerinden üyelerinin yer aldığı çalışma grubunun başlattığı Kentsel Dönüşüm, Deprem ve Olası Diğer Afetler Sonucunda Oluşan Yıkıntı Atıklarının Yönetimi Projesi 2024 yılında tamamlandı.

Proje kapsamında Türkiye’de il bazında kentsel dönüşüm sonucunda oluşması beklenen atık miktarı hesaplanmıştır. Şehirlerde mevcut olan yıkıntı atığı yönetim altyapıları tespit edilirken, hangi şehirde geri dönüşüm tesisleri kurulmasına ihtiyaç olduğu ve olası bir afet durumunda bu tesislerin sağlayacağı katkıya ilişkin senaryolar geliştirilmiştir. Aynı zamanda bilimsel yayınlarda, literatürde bu alanda mevcut en iyi tekniklerin neler olduğu da araştırılarak rehberde yer verilmiştir.

Rehberin lansman toplantısının açılış konuşmalarını İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel yaptı. Program, İO Çevre Kurucu Ortağı Prof. Dr. Erdem Görgün’ün yıkıntı atıkları proje bulgularını paylaşması ile devam etti. Ardından, konuk konuşmacı olarak programda yer alan Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan yerel yönetimler ve Marmara Bölgesi özelinde değerlendirmelerde bulundu. Toplantının ikinci bölümüne ise İstanbul Büyükşehir Belediyesinden konuk konuşmacı olarak katılım sağlayan Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Kemal Duran’ın veriye dayalı açıklamaları oldu.

Lansman, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Etki Lideri Seçil Yıldız’ın moderasyonunu üstlendiği iyi uygulamalar paneli ile sona erdi.