11.04.2017

Yerel Yönetimler, Göçmenler İçin Harekete Geçti

Marmara Belediyeler Birliği, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile birlikte ‘Göç Çalıştayı’ düzenledi. İki gün sürecek çalıştayda Suriyeli mültecilerle ilgili mevcut durum değerlendirilerek, çözüm önerileri geliştirilmesi hedefleniyor.

İstanbul büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yanı sıra Bursa ve Kocaeli büyükşehir belediyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen Çalıştay’da Türkiye’deki göçmenlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimler olarak alınması gereken önlemler ve öneriler tartışıldı.  Çalıştayın açılış konuşmasını MBB Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yaptı. Çağırıcı, Türkiye’nin tarihinde hiçbir dönem kendisine sığınan hiç kimseyi kapısından geri çevirmediğini söyledi.  Suriyeli sığınmacıların artık ulusal bir mesele haline geldiğini belirten Çağırıcı, “Bundan en çok hiç kuşkusuz İstanbul etkilenmiştir. Bu konuda yerel yönetimlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Biz belediyeler olarak elimizi taşın altına sokmaya hazırız. Zaten uygulamada direkt muhatap bizleriz” dedi.

“Yerel yönetimler taşın altına elini sokmalı”

Konuşmasında Türkmenlere yönelik yapılan saldırılara da değinen Çağırıcı, Türkiye’nin yeni bir göç akınıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Çağırıcı, “Yerel yönetimlerin sorumluluğu yeni göç dalgasıyla daha da artmıştır. Öncelikle tüm mültecilerin barınması, kadın istismarının yaşanmaması, eğitim çağındaki çocukların eğitim gereksinimlerinin karşılanması, hayata entegrasyonları için Türkçe öğrenmeleri, en önemli konu başlıklarıdır. Bizler bu sorunların ortadan kaldırılması için merkezi hükümetle birlikte lokal çalışmalara başladık” şeklinde konuştu. Bağcılar’da şu anda 35 bin civarında Suriyelinin bulunduğunu ifade eden Çağırıcı, konuşmasında Marmara Belediyeler Birliği’nin bu alanda yaptığı çalışmalara da değindi. Çağırıcı, şunları söyledi:
“Birlik bünyesinde kurulacak olan Göç Politikaları Atölyesi, göç ile ilgili bilimsel çalışmalar yürütmek, bilgi ve tecrübe paylaşımına zemin hazırlamak, üye belediyeler arasında koordinasyonu sağlamak, aynı ilde bir araya gelmesi ve ortak çalışması gereken belediyeler ile valiliklerin işbirliği içerisinde projeler yürütmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu çalıştay da bu çalışmaların bir adımıdır.”

“İstanbul’da kayıtlı 398.428 Suriyeli var”

Çağırıcı’nın ardından konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir ise, İstanbul’da kayıtlı Suriyeli sayısının 398.428 olduğunu söyledi. Nadir, “Her ay valilikte mültecilerin durumunu görüşmek üzere toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılardaki sonuç ve çözüm önerileri direkt Başbakanlığa iletiliyor. Mültecilerin eğitimi konusunda iyi bir noktaya gelindi” dedi.

Dünyada en çok mülteci Türkiye’de

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği adına İstanbul ofis temsilcisi Avukat Elif Selen Ay ise katılımcılarla sayısal veriler paylaşarak, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Selen Ay’ın paylaştığı veriler şöyle:
• 2014 yılı itibariyle dünyanın en çok Mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke Türkiye’dir.
• Dünya genelinde savaşlardan ve diğer insan hakları ihlallerinden kaçanların sayısı 60.000.000’dan fazla.
• Dünya genelinde Mülteci sayısı 20.000.000’u aştı. 2014 yılında bunların %51’i çocuk
• Dünya genelinde mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin %86’sı gelişmekte olan ülkelerde yasamakta
• Dünya genelinde 11 milyondan fazla yerinden edilmiş Mülteci var.
• 4 milyonu aşkın Suriyeli komsu ülkelerde Mülteci durumunda.
• 250,000’i aşkın Suriyeli Mülteci kamplarda yasamaktadır

Çalıştay, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden İl Göç Uzmanı ve aynı zamanda Uyum ve İletişim Çalışma Grubu Başkanı olan Selçuk Şatana ile BMMYK Ankara Ofisi yetkilisi Neşe Kılınçoğlu’nun sunumları ile devam etti. Çalıştayda belediye temsilcileri sahada karşılaştıkları temel zorlukları yaptıkları grup çalışması ile dile getirdiler. İki gün devam edecek çalıştayda Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan da Türkiye’deki mültecilerin mevcut durumları, sorun ve çözüm önerilerini yerel yönetimlerle paylaşacak. 

Diğer İçerikler Haberler