Sürdürülebilir Turizm İçin Slovenya’da Buluşuldu
Marmara Belediyeler Birliği, üyesi olduğu Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı NALAS’ın Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da gerçekleştirilen Sürdürülebilir Turizm Çalışma Grubu toplantısına katıldı. Slovenya’dan başarılı ve tanınmış uygulayıcılar; destinasyon sertifikalandırma çalışmaları, seyahat sektörü için iş geliştirme hızlandırma merkezleri, sürdürülebilir turizm alanında AB Fon bulma fırsatları konularında çalışma grubuyla müzakerelerde bulundu.
Sürdürülebilir Turizm Çalışma Grubu, 2016 yılı Avrupa Yeşil Başkenti seçilen ve dünyanın en iyi 100 sürdürülebilir destinasyonlarından biri olarak gösterilen Ljubljana’da Slovenya Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde toplandı. NALAS üyesi yerel yönetim birliklerinden 14 uzmanın biraraya geldiği toplantı, sürdürülebilir turizm konusunda fikir ve tecrübe alışverişi yapmaya olanak sağladı ve aynı zamanda NALAS’ın en yeni çalışma grubunun kapasitesini geliştirmeye katkıda bulundu. Söz konusu toplantıya MBB’yi temsilen Yalova Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Uzmanı İlkay Evrim Akıncı katıldı.
“Turizm, Sürdürülebilir Kalkınmanın Bir Parçasıdır”
Toplantının açılışında konuşan Sveta Troica Belediye Başkanı ve NALAS Başkan Yardımcısı Darko Fras; turizm alanındaki planlama ve kalkınma çalışmalarının izole bir şekilde yürütülmemesi gerektiğini ve toplumların sürdürülebilir kalkınmasının bir parçası olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Bu sebeple yerel yönetimlerin kapasite geliştirmesi, ortak projelerle ortak kalkınma planlarının yapılması ve ulusal yerel yönetim birlikleri ve NALAS tarafından sağlanan desteklerin katma değer olarak kabul edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Çalışma grubu üyeleri ülkelerinde sürdürülebilir turizm alanındaki son gelişmeleri paylaştılar ve bu anlamda yerel yönetimlerin gelişme süreci ile yakın zamanda NALAS Bilgi Merkezini zenginleştirecek ve yerel yönetimler ile sürdürülebilir turizm ürünlerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak diğer paydaşlar için değerli bir planlama kaynağı haline gelecek “Yeşil Destinasyonlar SEE” verilerini değerlendirdiler.
Toplantıda Slovenya’dan başarılı ve tanınmış uygulayıcılar; destinasyon sertifikalandırma çalışmaları, seyahat sektörü için iş geliştirme hızlandırma merkezleri, sürdürülebilir turizm alanında AB Fon bulma fırsatları konularında çalışma grubuyla müzakerelerde bulunarak ilgili sunumlarını yaptılar. Bu anlamda sürdürülebilirliğin konfor ile ilişkilendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Going Green (Yeşile Doğru), sürdürülebilirliği rezervasyon sistemine entegre eden Book Different projesi, çevreye duyarlı oteller, Sıfır Atık Başkent, yerel restoranların bir araya getirilmesiyle organize edilen Açık Mutfak Günleri gibi Ljubljana’da gerçekleştirilen örnek turizm çalışmaları grup üyelerine sunuldu. Bu tür organizasyonun kenti canlandırmada ve halkı buna dahil etmede nasıl rol oynadığı anlatıldı.