Sokak Dönüştürme Provasıyla Malkara’daki Çocuklar ve Yayalara Güvenli Bir Okul Sokağı
Marmara Belediyeler Birliği, Superpool iş birliği ve Global Kent Tasarımı İnisiyatifi (Global Designing Cities Initiative) danışmanlığında açılan “Sokak Dönüştürme Prova Proje Destek Programı” kapsamında destek almaya hak kazanan Malkara Belediyesinin çalışmaları neticesinde iki okula hizmet veren Meteoroloji Sokak, düşük maliyetli materyaller ve boyama, bitkilendirme, kent mobilyası yerleştirme gibi taktiksel şehircilik araçları aracılığıyla çocuklar ve mahalle sakinleri için yaya öncelikli güvenli bir okul sokağına dönüştürüldü.
Okullar başta olmak üzere önemli sosyal donatıların bulunduğu sokakların, çocuklar ve bakım verenler için güvenli, emniyetli ve erişilebilir olanaklara sahip olması gerekmektedir. Destek programı ile araç hakimiyetindeki sokaklar, çocukları önceleyen bir yaklaşımla yapılandırıldı. Sokakları çocuklar için güvenli kılan sokak tasarım stratejileri ile araçların hızları kısıtlanarak çocukların okula erişimi için güvenli bir yaya hareketliliği altyapısı oluşturuldu. Kolay uygulanabilir yöntemler ve düşük maliyetli malzemelerin kullanımıyla araçların dönüş hızlarını düşürmeyi mümkün kılan ve yaya geçitlerinin görünürlüğünü sağlayan tasarımlar hayata geçirildi.
Kent sokaklarını yaya ve çocuk dostu birer kamusal mekâna dönüştürme amacı doğrultusunda açılan destek programı kapsamında okul giriş ve çıkış saatlerinde yoğun kullanılan ve yaklaşık 500 öğrenciye hizmet eden iki okulun bulunduğu Camiatik Mahallesi'ndeki Meteoroloji Sokak'ta bir ay boyunca araç ve yaya verisi toplandı. Trafik düzenlemesinde tek yön uygulaması ile araçların hızı yavaşlatıldı, yeni yaya geçitleri ile yayaların hareket alanı genişletildi, araçlardan kazanılan alanlar yayalar için oturma, bekleme ve dinlenme alanlarına dönüştürüldü. Toplanılan verilerin analiziyle oluşturulan tek yön uygulaması ve düşük bütçeli mekânsal müdahaleler ile prova proje süreci başlatılmış oldu.
Prova projeye ilişkin veri toplama çalışmaları ve alana ilişkin gözlemler altı ay boyunca devam edecek ve toplanılan veriler kullanılarak prova proje kalıcı bir uygulamaya dönüştürülecek.