Sıfır Atık Yönetiminde Karşılaşılan Güçlükler ve Sürdürülebilir Çözümler Çalıştayı Düzenlendi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında “Sıfır Atık Yönetiminde Karşılaşılan Güçlükler ve Sürdürülebilir Çözümler Çalıştayı” Marmara Belediyeler Birliği Çevre Platformu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. MBB Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman "Sıfır Atık paradigması ülkemizde önce bir proje olarak başlatıldı ve kapsamı gittikçe genişleyerek ülke çapında uygulanan yasal bir altlığa kavuştu. Hatta Türkiye'nin çağrısıyla Sıfır Atık Yönetimi odaklı bazı BM oturumları gerçekleşti ve bu uygulamanın etkisi sınırları aştı. Bu toplumsal farkındalık ve kurumların sahiplenme performansı bakımından tartışmasız çok önemli bir başarı. 2017'den bu yana uygulanan ve sürekli geliştirilen sıfır atık yönetiminin, kapsamlı bir değerlendirmeye konu edilmek için yeteri kadar tecrübe edildiği kanaatindeyiz. Biz de MBB olarak sistemin en kilit aktörü olan belediyeler perspektifinden Sıfır Atık Yönetimini değerlendirmek, güçlükleri ve bu güçlükleri aşmak için ne tür çözümlerin geliştirilmesi gerektiğine işaret etmek üzere bu çalıştayı planladık. Çalıştay çıktıları, sürecin sonunda hazırlamayı arzu ettiğimiz rapor için bir girdi niteliğinde olacak. Umuyoruz ki bu çalıştay ve süreç sonunda hazırlayacağımız rapor Sıfır Atık Yönetimini daha işlevsel hale getirecek gelişmelere katkı sağlayacaktır." sözleriyle çalıştayı başlatırken açılış konuşmasını yapmak üzere sözü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem'e bıraktı. Önem: “Sıfır atık yaklaşımının temel prensibi olan, atıkların kaynağında ayrı toplanması, atık azaltımı, geri dönüşüm gibi konularda vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulmasına yönelik eğitimler, etkinlikler, organizasyonlar sadece günümüzde değil, geçmişten bu yana belediyelerimiz tarafından yapılmaktadır. Eğitim, etkinlik vb. programlara katılım sağlayan özellikle gençlerde çevre bilincinin ve farkındalığın oluşturulması, toplumsal duyarlılığın arttırılması üzerinde belediyeler olarak daha çok konuşmamız gerekir ve düşünmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.
Toplantıda; 1. Sıfır Atık Yönetim Sisteminin Yerelde Mevcut Durumunun Değerlendirilmesi, Zorlayıcı Unsurlar ve Çözüm Önerileri, Atık Getirme Merkezleri (AGM) Fayda-Maliyet Perspektifinden İşlevselliğinin Değerlendirilmesi ve Bağımsız Atık Toplayıcılarının Yerelde Sıfır Atık Yönetim Sistemine Etkileri ve Sisteme Entegrasyonun Değerlendirilmesi olmak üzere üç temel konu üzerine tartışmalar gerçekleştirildi.
Çalıştayda tartışılan konuların Marmara Belediyeler Birliği tarafından derlenerek bir sonuç raporuna dönüştürülmesi ve ilgili mercilere ulaştırılması hedeflenmektedir.