11.04.2017

Mülteci Çalıştayı Zagreb’de Düzenlendi

Marmara Belediyeler Birliği’nin üyesi olduğu Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı NALAS tarafından “Mülteci Krizinin Güney-Doğu Avrupa’da Yerel Yönetimlere Etkisi” konulu panel, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de gerçekleştirildi. Söz konusu panele Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Züver Çetinkaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Göç Uzmanı ve MBB Danışmanı Dr. Abdülkadir Yeler ile MBB Uluslararası İşbirliği Direktörü Mustafa Özkul katıldılar.

Türkiye’den Kahramanmaraş ve İstanbul temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı panelde; Sırbistan’ın Kanjiza ve Paracin, Hırvatistan’ın Kutina, Tovarnik, Zabok ve Nijemci, Makedonya’nın Kumanovo ve Gevgelija, Avusturya’dan Nickelsdorf ve Traiskirchen şehirlerinin belediye başkanları ve temsilcileri mülteci akını ile ilgili mevcut durumu ve çalışmalarını aktardılar.    

Panelde konuşmacı olarak yer alan Züver Çetinkaya ve Dr. Abdülkadir Yeler, Türkiye’de mültecilere yönelik belediye hizmetlerini, hizmetlerin sunumunda yaşanan aksaklıklar ve zorlukları ele aldılar.

“TÜRKİYE’DE 3 MİLYONA YAKIN MÜLTECİ VAR”

Dr. Abdülkadir Yeler, “NALAS bu programı Avrupa'nın ortasında organize ettiğine göre; mülteci krizi sadece bölge için değil tüm Avrupa için çok önemli bir meseledir. Türkiye, mülteci krizinden en fazla etkilenen ülkelerden biridir. Bugün Türkiye'de kayıt altına alınmış 2 milyon 258 bin mülteci var. Kayıt dışı olanlarla bu sayı 3 milyona yaklaşıyor. Mülteci krizini yönetmek üzere, merkezi hükümet, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları yoğun çaba sarf ediyor. Türkiye’de 10 ilde geçici barınma merkezi bulunuyor. 11 bin civarında Türk personelin, eğitim, alt yapı, sağlık, sosyal hizmet gibi alanlarda hizmet verdiği bu merkezlerde 258 bin Suriyeli, 15 bin Iraklı olmak üzere toplam 274 bin civarında mülteci barınıyor. İstanbul; Şanlıurfa ve Hatay'dan sonra mültecilerin en yoğun olduğu üçüncü ilimiz. İstanbul'da kayıt altına alınmış 305 bin mülteci var. Mülteci krizinin yönetilmesinde aile bütünlüğünün korunmasına dikkat ediliyor.”

Züver Çetinkaya ise Kahramanmaraş’ta mültecilere yönelik hizmetlerin belediye, AFAD ve ilgili STK’larla işbirliği içerisinde yürütüldüğünü belirtti. Kahramanmaraş’ta 72 bin 500 kayıtlı mülteci olduğunu ve bu sayının 70 bininin Suriyelilerden oluştuğunu ifade eden Çetinkaya, şunları söyledi: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi gıda, giyim, ev eşyası, yakacak olmak üzere, yaklaşık 4 milyon TL’lik yardımda bulundu. Çadırkentte itfaiye, su, kanalizasyon ve katı atık hizmetleri büyükşehir belediyesi tarafından sağlanmaktadır. 56 parsel ve 12 mahalleden oluşan kentte her mahallenin kendi muhtarı bulunmaktadır ve Suriye’nin Halep, İdlip, Hama, Humus gibi kentlerinden gelen yaklaşık 18 bin Suriyeli sığınmacı yaşamaktadır. Her bir sığınmacı için 85 TL’lik yardım çeki verilmektedir. Bir sahra hastanesinin bulunduğu çadır kentte 12 derslikli prefabrik okulda okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve kurslar olmak üzere çocuklara eğitim hizmeti sağlanmaktadır.”