17.05.2022

MBB’de Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Merkezi Kuruldu

Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde iklim değişikliği alanında faaliyetler yürütecek “Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Merkezi”, 17 Mayıs’ta gerçekleştirilen Meclis Toplantısı'nda oy birliğiyle kuruldu. Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Merkezi, benzer kurumlar arasında bu alanda faaliyete geçen ilk merkez oldu.

Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Merkezi kentsel ulaşım, enerji ve binalar, arazi kullanımı ve biyoçeşitlilik, su ve atık su, atık, tarım ve gıda temalarını odağına alarak çalışmalar yapacak. Merkez, yönetişim finans ve dijitalleşme boyutlarıyla Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın yerelleştirilmesi, Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Mutabakatı’nı dikkate alarak yerel iklim planlarının hazırlanması, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla iş birliği yapılarak yerel iklim eylem planlarının ulusal politikalara uygun olarak hazırlanması ve belediyelere danışmanlık yapılması konusunda aktif bir rol oynayacak.

Merkez çalışma alanı dahilinde MBB üyesi belediyelere Gönüllü Yerel Gözden Geçirme Raporları (VLR) hazırlamaları konusunda destek verecek ve ayrıca sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, merkezi yönetim ve uluslararası aktörleri bir araya getiren çok aktörlü bir platform olarak bir araya getirici bir misyon üstlenecek.

“Birlikte Çalışmadıkça Küresel Meselelerle Mücadele Edemeyeceğimiz Bir Gerçek”

Meclis Toplantısı’nda açılış konuşmasını gerçekleştiren MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın; “Geçtiğimiz yıl küresel krizlerin hemen hemen her toplumun, her kesimin üzerindeki etkisini iyice hissettirdiği bir yıl oldu. Hem küresel hem ulusal hem bölgesel sorunlarla farklı ölçeklerde mücadele ettik, etmeye de devam ediyoruz. Bu süreçlerin bize asıl gösterdiği birlikte çalışmanın hepimiz için vazgeçilemez bir unsur olduğu, birlik olmadıkça bu tür küresel meselelerle mücadele edemeyeceğimiz gerçeğidir. Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Merkezi’nin de bu yönüyle önemli bir konumda yer alacağına inanıyoruz” dedi.

“Mücadelemiz Uluslararası Kuruluşlara Örnek Oldu”

Uluslararası kuruluşlara örnek olacak çalışmalar yapıldığından bahseden Büyükakın; “1975 yılında kurulma amacımız olan Marmara Denizi’nin son dönemde içinde bulunduğu durum karşısında birlikte verdiğimiz mücadele uluslararası kuruluşların da gündeminde yer alan, işbirliğinin nasıl yapılacağı konusunda dünyaya örnek bir süreç oldu.” dedi.

Marmara Belediyeler Birliğinin bir araya getirici gücünün altını çizen Büyükakın “Birlikte çalışmanın verdiği gücün bütün siyasi meseleleri aştığının yadsınamaz gerçekliğiyle; dünyamız, ülkemiz, bölgemiz, şehirlerimiz ve şehirlerimizde yaşayan vatandaşlarımız için hep birlikte çalışmaya inanmalıyız.” diyerek birlikte çalışmanın önemine vurgu yaptı.

“Marmara Denizi için Uzun Vadeli Çalışmalar için de Kolları Sıvadık”

Marmara Denizi’nde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aktaran MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın; “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte valiliklerimiz, üniversitelerimiz, TÜBİTAKımız ve belediyelerimizle hep beraber çalışarak Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununu denizimizden temizleme çalışması başlattık. Kısa vadede yaptığımız çalışmaların yeterli olmayacağının farkındalığıyla uzun vadeli çalışmalar için de kolları sıvadık. Bu alanda sürekli araştırmalar yapıyor, çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

Marmara Denizi’ni etkileyen konularda da çalışmalar gerçekleştirildiğinden bahseden Büyükakın; “Marmara Denizi için çalışmalarımızı sürdürürken deniz ekosistemini etkileyebilecek konuları da yakından takip ediyoruz. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yaptığımız değerlendirme raporlarının 3. fazını tamamlamak üzereyiz. Ergene Havzası’nın iyileştirilmesi için de araştırmalarımızı ve desteklerimizi sürdüreceğiz.” dedi.

Marmara Bölgesi Mekânsal Gelişme Stratejik Çerçeve Belgesi ve Marmara’nın Kent Mültecileri Raporu

MBB olarak yapılan bölgesel çalışmalarla ilgili bilgi veren Başkan Büyükakın; eylem odaklı, esnek ve katılımcı bir yöntemle hazırlanan Marmara Bölgesi Mekânsal Gelişme Stratejik Çerçeve Belgesi’nden bahsetti. Büyükakın; “Türkiye’de bir ilk olarak 14 ili ve 5 kalkınma ajansını kapsayan Çerçeve Belgesi ile Marmara Bölgesi’nin mevcut sorun ve potansiyelinin değerlendirilmesi, gelecek öngörülerinin ve olası mekânsal gelişme stratejilerinin bölgesel ölçekte ele alınmasını hedefledik. Yine bir bölgesel çalışma olarak da 2017 yılında İstanbul ilinde yaptığımız göç araştırma raporunu Marmara Bölgesi ölçeğinde genişleterek “Marmara’nın Kent Mültecileri” raporunu yayınladık.” dedi.

Meclis Toplantısı Gündemleri Görüşüldü

MBB Meclis 1. Başkanvekili Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’ın yönetiminde Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Tuğçe Savaş, Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyesi Fatih Keleş ve MBB Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, gündemlerin görüşülmesi için Başkanlık Divanı'ndaki yerlerini aldı.

MBB Encümeni Seçildi

Meclis Toplantısı’nda ayrıca Marmara Belediyeler Birliğinin yeni dönem Encümen Üyeleri seçildi. MBB Encümen Üyeleri olarak seçilen isimler Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar oldu. MBB Encümen Toplantıları’na MBB Başkanı Tahir Büyükakın Başkanlık etmeye devam edecek.

MBB Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, Meclis Üyeleri’ne 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nu sundu. Faaliyet Raporu meclis üyeleri tarafından onaylandı.

Diğer İçerikler Haberler