MBB, Su Yönetimini Anlattı
Çevre Mühendisleri Odası’nın organize ettiği Kuraklık ve Su Kanunu Çalıştayı’nda yerel yönetimlerde kuraklığa bakış ve su yönetimi konuşuldu.
24 Ekim Cuma günü Ankara’da gerçekleştirilen ve açılış konuşmaları Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ve Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından yapılan çalıştaya Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Selçuk Üniversitesi’nden Dr. Selim Doğan, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tayfun Çınar ve Marmara Belediyeler Birliği’nden Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Ahmet Cihat Kahraman konuşmacı olarak katıldı.
“Su tasarrufu yağışlar kadar bereketli”
Belediyelerin su yönetimi kapsamındaki görev, yetki ve sorumluluklarıyla yapılan çalışmaları sunan Kahraman, artan nüfus ve su tüketim alışkanlıklarının sürekli değişimiyle şehirlere verilen suların günden güne arttığını ve bu konuda belediyelerin sürdürülebilir çözümler üreten kurumlar olduğunu ifade etti. Fiziksel ve ticari olarak yaşanan su kayıplarının önlenmesi için kazısız altyapı teknolojilerinin gerek mali açıdan gerekse çevresel açıdan çok faydalı olduğunun altını çizen Kahraman sözlerini, “Kuraklık her ne kadar yağmurlarla ilişkilendirilse de, suyun tasarruflu kullanılması en az sağanak yağışlar kadar bereketlidir” diyerek noktaladı. Türkiye’de kuraklığa ilişkin bir risk yönetiminin olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ilk işin kuraklığın “afet” olarak tanımlanması gerektiğini vurguladı.
“Su Kanunu bilinmezleri ortadan kaldıracak”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, Su Kanunu’nun su yönetimi konusunda birçok bilinmezi ortadan kaldırarak referans bir mevzuat olacağına dikkat çekti. Ayrıca Su Kanunu’nun özel sektör temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri dikkate alınarak titizlikle hazırlandığını belirtti. Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz, çalıştayda özellikle su kaynaklarının verimli kullanılmasını destekleyen gri su uygulamalarıyla ilgili olarak TÜBİTAK’la ortak yürütülen çalışmalardan bahsetti.