MBB Çevre Platformu İstanbul’da Bir Araya Geldi
Belediyelerin çevre yönetiminden sorumlu birimleri olan çevre koruma ve kontrol müdürlükleri ile temizlik işleri müdürlüklerinden oluşan Marmara Belediyeler Birliği Çevre Platformu, İstanbul bölgesi toplantısını Bağcılar Belediyesi’nin ev sahipliğinde yoğun bir gündemle yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başta olmak üzere, 27 ilçe belediyesinin katılımına sahne olan Çevre Platformu Toplantısı Bağcılar Belediyesi Başkan Yardımcısı Cemil Şahin’in konuşmalarıyla başladı. Kaynakların hesapsızca tüketilemeyecek kadar sınırlı olduğunu ifade eden Şahin, belediyelerin vatandaşa hizmet götürürken o hizmetin sürdürülebilirliğini ve çevresel etkisini mutlaka düşünmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yoğun katılımına sahne olan toplantı, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Başkanı Prof. Dr. Fuat Alarçin’in konuşmasıyla devam etti. İstanbul’un ilçelerinin her birinin birbirinden dinamik olduğunu ve böylesine dinamizmin olduğu ilçelerde çevre yönetimi konusunda da yapılacak çok şeyin olduğunu vurgulayan Alarçin, özellikle ilçe belediyeleri ile hafriyat yönetimi ve atık aktarma istasyonları konusunda tam uyumla çalışılması gerektiğinin altını çizdi. Ambalaj atıklarının yönetimi konusunda sadece koordinasyon görevi bulunan İBB’nin, birlikte etkin bir çalışma ortamı olabilmesi halinde daha fazlasını da yapabilecek gücünün olduğunu vurgulayan Alarçin, Çevre Platformu’nun tecrübe paylaşımı ve sorunları birlikte çözme atmosferi oluşturması açısından bulunmaz bir fırsat sunduğunu da ekleyerek Marmara Belediyeler Birliği’ne teşekkür etti.
Altın Karınca Belediyecilik Ödüllerinde Çevre Yönetimi ve Yeşil Alan kategorisinde ödüle layık görülen Bağcılar, Pendik, Bahçelievler, Zeytinburnu, Kadıköy ve Ataşehir Belediyeleri, ödül alan projelerine ilişkin kısa sunumların yapıldığı toplantıda, belediyelerin MBB’den talep ettiği çevre eğitimleri de değerlendirildi.
MBB Çevre Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından kurulan Atık Yönetiminin Maliyetinin Belirlenmesi Komisyonunun Mart ayından bu yana yürüttüğü çalışmaların değerlendirilmesi de gündemde yer alırken, MBB Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman atık yönetiminin maliyetlerinin belirlenmesinin önemini vurguladı. Belediyelerin onlara gönderilecek soru formlarını samimi bir şekilde doldurmasının önem arz ettiğini ifade eden Kahraman, bu çalışmayla ulusal çapta belirlenecek atık yönetim stratejilerine katkı sunulacağını ve bunun bölgesel bir çalışmadan çok daha fazlası olduğunun altını çizdi.
Toplantıda Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne ilişkin yayınlanan son taslak yoğun olarak değerlendirildi. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konunun tüm paydaşlarını 20 Ekim’de bir araya getirecek olması, katılımcılar tarafından toplantının ortak bir strateji geliştirilebilmeye imkan tanıması açısından çok faydalı görüldü. Son olarak Ahmet Cihat Kahraman toplantıda değerlendirilen konulara ilişkin bir sonuç metni hazırlanacağını ve bunun ilan edileceğini ifade etti.