Marmaralı Başkanlar Uludağ’da Buluştu
Marmara Belediyeler Birliği, Başkanlar Zirvesi'ni 26 Şubat Pazar günü Uludağ’da gerçekleştirdi. Zirvenin açılış konuşmasında MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, MBB’nin 40 yıllık tecrübesinin ve potansiyelinin muhtemel afetlere karşı tedbirlerin alınması ve belediyeler arasında görev dağılımının yapılması için kullanılacağını söyledi.
Afetlerin hayatın ve bölgenin bir gerçeği olduğunu kaydeden Başkan Altepe, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yaşanan depremle bu gerçekle tekrar yüzleştiklerini vurgulayarak “Evet, afetlerin bir risk olduğu doğrudur ama esas risk gereken tedbirleri almamaktır. MBB'nin 40 yılı aşkın tecrübesi ve ortaya koyduğu muazzam bir potansiyel var. Bu gücü afetlere karşı alınacak tedbirlerin belirlenmesi, bir yol haritasının çizilmesi, görev dağılımının yapılması konusunda kullanmaya kararlıyız. MBB bünyesinde MAKİP’i yönetecek profesyonel bir birime ihtiyaç var. Şimdilik bu işin koordinasyonu ile MBB’den bir arkadaş ilgileniyor. Her belediye bu konuyla ilgilenecek bir görevli belirlemelidir” dedi.
MAKİP’in Etki Alanı Genişliyor
Daha önce MBB tarafından oluşturulan planın 2017 yılında güncellendiğini belirten Altepe, “En az 10 bin kişinin etkilenebileceği afet durumunu esas alarak, tüm detaylarıyla yardımda bulunabilecek bir ekip ve sistem üzerinde çalışmamızı tamamlamıştık. Bu planı 2017 itibariyle güncelledik. Planı sürekli güncel tutmak, alt yapısı ve uygulanması noktasında pratik davranabilmek adına, kendi bünyemizde MAKİP’i yönetecek, işin koordinasyonuyla ilgili MBB’den bir arkadaşımızı görevlendirdik. İmkânlarımız el verdiğince, üye belediyelerin de desteğiyle ekibimizi genişleterek arzu ettiğimiz sonuçları alacağız” şeklinde konuştu.
Zirvede ayrıca MBB tarafından ‘yerel yönetimler ve mülteciler konusundaki süreç yönetimi’ hakkında yapılan araştırmanın sonuç raporu da yayınlandı. Raporun ilk kez Uludağ’da Başkanlar Zirvesi’nde belediye temsilcileriyle paylaşıldığını dile getiren Altepe, MBB Göç Politikaları Atölyesi’nin (MAGA) Doç. Dr. M. Murat Erdoğan başkanlığında belediyelerle yüz yüze görüşmeler ve anket yöntemiyle geniş çaplı bir araştırma yaptığını ifade etti. Araştırma sonucunda hazırlanan raporun belediyelerin mültecilere yönelik çalışmalarını, süreç yönetimini, karşılaşılan sıkıntıları, mevzuattan kaynaklanan kısıtlılıkları ve çözüm önerilerini ortaya koyduğunu dile getiren Altepe, “’Kopuştan Uyuma Kent Mültecileri - Suriyeli Mülteciler ve Belediyelerin Süreç Yönetim: İstanbul Örneği’ isimli rapor, bu alanda şimdiye dek yapılan en kapsamlı araştırmadır. Raporun İngilizce versiyonunu da hazırladık” ifadelerini kullandı.
Ülke Markasını Yüceltmeli
MBB üyesi belediye başkanlarının katıldığı etkinliğin açılış konuşmasından sonra ünlü iletişimci Ali Saydam, zirve kapsamında ‘Şehir Markası Gelişmezse Ülke Markası Gelişmez’ konulu bir konferans verdi. Konderansında Saydam “Ne kadar çok ve başarılı marka, o kadar güçlü ülke itibarı demektir. Ne kadar güçlü ülke itibarı olursa, o kadar başarılı ürün ve kent markası çıkar. Kent ve ülke itibarı iki ayak üzerinde durur. Bunlar sert ve yumuşak güçtür. Yumuşak güç ile başkalarının kalbini ve zihnini cezbedersiniz. Bazı şehirler ülkelerden daha fazla marka değerine sahip oluyorlar. Sinema bu yönde çok etkili bir silah. Örneğin Casablanca filmi sayesinde Fas'ın Casablanca şehri Rabat başkentinden daha fazla marka değerine sahip” şeklinde konuştu.
İkinci oturumda MBB Başkanı Recep Altepe ve MBB Encümen Üyesi ve Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın moderatörlüğünde yapılan Yerel Yönetim Meselelerini Müzakere Platformu’nda belediyelerin sorunları ve çözüm yolları konuşuldu.