29.04.2018

Marmara Denizi Yine MBB’nin Öncelikli Gündem Maddesi

Marmara Belediyeler Birliği 2018 yılı I. Olağan Meclis Toplantısı Antalya’da gerçekleştirildi. Toplantıda MBB’nin yürütme organı olan Encümenin yeni dönemdeki üyelerinin yanı sıra Denetim Komisyonu üyeleri ve meclisin 22 adet İhtisas Komisyonunun üyeleri yapılan oylamayla belirlendi. Toplantıda konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Marmara Belediyeler Birliğinin 1975 yılında "Marmara Denizi’ni kirlilikten nasıl kurtarırız, kirlenmesini nasıl önleriz” sorusuna yanıt olarak kurulduğunu hatırlattı.

Marmara Belediyeler Birliğinin Marmara Denizi’ne daha da yoğunlaşacağını söyleyen Başkan Uysal “Marmara Denizi’nin kirliliğini önlenme konusundaki çalışmalara daha da önem vereceğiz. Bu kurum 43 yıl önce hangi amaç ile yola çıkmışsa biz onu daha da güçlendireceğiz. Marmara Denizi’nde kirliliğin önlenmesine yönelik neler yapabiliriz, bunu düşünelim” dedi.İstanbul’da İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) çok büyük yatırımlar yaptığının altını çizen Uysal, şuan ön arıtmayla birlikte suların yüzde 99 oranında arıtılarak denize ulaştırıldığını bildirdi.İleri biyolojik arıtma ile suların alıcı ortama zarar vermeyecek şekilde deşarj edilmesine ilişkin çalışmalar yapıldığını kaydeden Uysal, sadece ön arıtma olan sistemlerden uzaklaşarak Marmara’ya baskı yapan kirliliği azaltma hedefinde olduklarını belirtti.
"Çok Taraflı Düşünmek Gerekir"Başka bir bölgeden kirli su gelirken Kartal ve Maltepe’den denize arıtılmış su vermenin yeterli olmadığını dile getiren Uysal, "Örneğin karşı kıyımızda bulunan belde belediyesinin arıtması yapılmadıysa bizim yaptıklarımız yeterli olmaz. Amaç o denizin kurtulmasıysa, bir yakadaki kirliliğinönlemesi işi tek başına çözmüyor, çok taraflı düşünmemiz gerekiyor. Marmara Belediyeler Birliği varsa bunu çok rahat başarabiliriz" dedi.
"Marmara’da Uçaklarla Denetim"İki uçakla Marmara Denizi’nin tamamı üzerinden, denize kirli sular bırakan gemileri takibe aldıklarını işaret eden Mevlüt Uysal, "Bunun devamında denize akan derelerden sanayi tesislerinin atıkları arıtmadan geçirilmeden direkt denize salınıyorsa, onlar da havadan kontrol edilebiliyor. Alınan numunelerle hangi tesisin arıtma yapmadığı takip edilebiliyor. Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin uçaklarla yaptığı kontrol sistemine diğer belediyeler de dahil olursa, bütün dereleri takibe alarak, varsa kirliliklerin numunelerini alarak ve tesisleri belirleyerek caydırıcılık sağlanabilir" dedi.
"Temiz Marmara için Çalışmalıyız"Marmara Denizi’ne kıyısı olan her ilin kirlilik konusunda daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Uysal, konuşmasında "Marmara Denizi eğer Tekirdağ tarafından kirlendiyse, Balıkesir ben kurtardım diyemez. Balıkesir kirlenirse Tekirdağ ben kurtardım diyemez. Bizim bir birliğimiz varsa, Marmara Denizi’nde bu denetim çalışmasını sıkı şekilde yapmalıyız. İlk yaptığımız sanayi tesislerinin atıklarının denize ulaşmasını, gemilerin atık sularının deniz ulaşmasını engellemek. Belediyeler olarak gücümüzü birleştirdiğimizde, bir ana planla derelerden denize giden atık suların arıtılarak denize ulaşmasını sağlayabiliriz. Her belediye kendi çabaları ile bir şeyler yapmaya çalışıyor. Biz tecrübelerimizi neden paylaşmıyoruz? Gelecek nesillere daha temiz bir Marmara Denizi bırakmak için bu çalışmaları yapmalıyız" ifadelerine yer verdi.
Bütün belediyelerin dere ıslahlarıyla ilgili problemleri olduğunun altını çizen Uysal, bu kronik sorunun çözülmesinin önemli bir hizmet olduğunu belirtti.  MBB Encümeni BelirlendiToplantının başlangıcında MBB Meclis Üyelerine hoş geldiniz diyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, konuşmasında belediyeciliğin insan yaşamını kolaylaştıran bir sanat olduğunu belirtti. Belediyeciliğin insan yaşamının her noktasında olduğunun altını çizen Türel, "Şehirlerin insan karakteri üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Bizler de o karakteri belirleyen başkanlar olarak işimizin sorumluluğunu daha iyi idrak etmeliyiz" dedi.
 MBB Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın Kesin Hesabı, MBB Genel Sekreteri M. Cemil Arslan’ın ise Marmara Belediyeler Birliğinin 2017 yılı Faaliyet Raporunu meclise sunmasının ardından, MBB Encümen Üyesi ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, MBB’nin  başta yerel demokrasi ve belediyelerin kurumsal kapasite geliştirme konusundaki çalışmaları olmak üzere yaptığı çalışmaların öneminden bahsederek gelecek dönemde yapılması gereken faaliyetlerden bahsetti. Söz alan diğer Meclis üyelerinin değerlendirme ve önerilerinin akabinde yapılan oylamada 2017 yılı Kesin Hesabı ve Faaliyet Raporu oybirliği ile onaylandı.
Toplantıda MBB’nin yürütme organı olan Encümen’in yeni dönemdeki üyelerinin yanı sıra Denetim Komisyonu üyeleri ve meclisin 22 adet İhtisas Komisyonu’nun üyeleri yapılan oylamayla belirlendi.  Yapılan oylama ile Marmara Belediyeler Birliğinin yeni dönem encümen üyeleri;
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal (MBB Başkanı)
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün
Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak
Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan
Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilenolarak belirlendi.

Toplantının ardından yeni dönem encümen üyeleriyle ilk MBB Encümen Toplantısı gerçekleştirildi.