KEBİKEÇ Seminerleri'nde Özel Konu ve Araştırma Kütüphaneleri ile Belediye Kütüphaneleri Konuşuldu
Kebikeç Seminerleri'nin on dördüncü programı "Türkiye'de Özel Konu ve Araştırma Kütüphaneleri" ve "Türkiye'de Belediye Kütüphaneleri" konu başlıkları ile 27 Şubat 2020 Perşembe günü MBB Hızır Bey Çelebi Salonu'nda gerçekleştirildi.
Goethe Enstitüsü Kütüphane Müdürü Sanem Yardımcı, “Kütüphane kullanıcılarımız ve hedef kitlemiz ekseninde kütüphanemizin etkinlik programlarını belirliyoruz. Kütüphane kullanıcılarının büyük bir kısmının gençlerden oluşması bizi kütüphaneye Play Station almak gibi kararlarda yüreklendiriyor. Kütüphanemizin açık olduğu saatlerde kullanıcılarımız, oyun köşesinde Play Station oynayabiliyorlar. Ayrıca Almanca öğrenenlerin yoğunlukla kütüphanemizi ziyaret etmeleri, kullanıcılarımızın yarıya yakınının kendi bünyemizde Almanca kurslarındaki öğrenciler olması, kütüphane dermesinde Almanca öğrenenlere yönelik çok sayıda materyale yer vermemizi sağlıyor.” dedi.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde kütüphaneci olarak çalışan Furkan Sevim, “Koleksiyonumuza dâhil kullanıcılarımızın kurum içerisinde ulaşabileceği iki adet veri tabanı mevcuttur. JSTOR veri tabanının enstitümüz ile ilişkili olan paketlerine aboneliğimiz bulunmaktadır. Oxford Reference Library tüm paket aboneliği bulunmaktadır.” dedi.
“60.000 Ciltlik Eser Kapasitesine Ulaşılacak”
Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi Müdürü Mehdi Yenidoğan sunumunda' “Hocamızın Almanya’da kurduğu bu Enstitü’den gelecek eserlerle birlikte kütüphanemizde yaklaşık 60.000 ciltlik bir eser kapasitesi oluşacaktır. Bunun yanı sıra 10.000’e yakın mikrofilm arşivine sahip olacak kütüphanemiz, bilimler tarihi sahasında dünyada tek olma özelliğine sahip koleksiyon bir kütüphanedir.” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden Nesrin Duran, “Kütüphanemiz bünyesindeki 18.000 basılı, 21.000 E-kitapla; Ödev veya araştırma yapmak ya da kitap okumak için kütüphaneye gelen ziyaretçilerine sessiz ve nezih bir ortamda kaynaklara rahatlıkla erişme imkanı sunuyoruz. 8.753 üyesi bulunan kütüphanemizden 1 yılda 271.000 okuyucu faydalandı.” dedi.
Görme Engelliler için Özel Kütüphane
Kadıköy Belediyesi’nden Hêlin İlçek, bölgedeki kütüphanelerin fiziki şartlarından, çalışma saatlerinden ve bölümlerinden bahsetti. İlçek ayrıca görme engelliler için , “Kütüphanede Braille kabartma baskı tekniği kullanılarak istenilen kitap basılabilmekte, kitap okuma makinesiyle seslendirilebilmekte ve TSS cihazı ile de az görenler için mürekkep baskılı kitaplar büyütülerek okunabilir hale getirilmektedir. Kullanıcılar, ses ve metin formatında oluşturulan kitapları, başta bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazda kullanabilmektedirler. Dijital rafında 850’si metin,1.388’i ses formatında olmak üzere toplam 2.238 kitap bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Ayşe Sofioğlu ise yapılan kütüphane çalışmalardan bahsetti. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine bağlı 25 kütüphanenin olduğunun altını çizen Sofioğlu, kütüphanelerde, küçüklere masal dinletileri verildiğinden, TYT ve AYT deneme sınavları yapıldığından, voleybol, futbol, bowling turnuvaları hazırlandığından ve yaş gruplarına göre eğitimlerin gerçekleştirildiğini dile getirdi.