Kamu Hizmetlerinde Cinsiyet Çalıştayı
Marmara Belediyeler Birliğinin üyesi olduğu Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS)’nın Katı Atık ve Su Yönetimi Çalışma Grubu toplantısı 1 Şubat 2018, Perşembe günü Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirildi.
Toplantıda, NALAS ve UNWOMEN işbirliğiyle yapılan “Güney-Doğu Avrupa’da toplumsal cinsiyete duyarlı politikaların oluşturulmasını teşvik etmek ve bu doğrultuda yerel hizmet sunumunu sağlamak için NALAS’ın bilgi tabanı ve kapasitelerinin güçlendirilmesi” projesinin tanıtımı yapıldı.
Proje, ulaşım, sağlık, atık yönetimi vs. alanlarındaki hizmetlerin kadınların daha kolay erişim sağlayabileceği hale getirilmesini içeriyor. Bu kapsamda faaliyetlerin planlanması, uygulanması ve sonuçların izlenmesi için bir yöntem geliştirilmesi düşünülmekte ve projede özellikle katı atık yönetiminin planlanmasında cinsiyetin göz önüne alınması planlanıyor.
Güney-Doğu Avrupa’dan İstatistikler Paylaşıldı
Güney-Doğu Avrupa’da katı atık yönetiminde yerel yönetimlerde görevli personele ilişkin verilerin paylaşıldığı oturumda MBB Çevre Yönetimi Koordinatör Yardımcısı Mustafa Özkul, İstanbul’da belediyelere ilişkin bilgilerin olduğu bir sunum yaptı.
MBB tarafından yapılan kısa ankette, İstanbul’daki MBB üyesi ilçe belediyelerinin çevre koruma ve kontrol ile temizlik işleri müdürlüklerine, katı atık yönetimi faaliyetlerinde görevli kadın ve erkek personel sayısı soruldu. Toplanan sonuçlar, kadın ve erkek çalışanların yüzdesini ve ayrıca ilçelerdeki 10 bin nüfusa hizmet eden ortalama kadın ve erkek personel sayısını gösterdi. Araştırma, İstanbul’daki 20 ilçe belediyesinde yapıldı. Bu rakam, MBB üyesi belediyelerin %51’ine karşılık gelirken Marmara Bölgesi’ndeki tüm MBB üyesi belediyelerin %21’lik kısmını temsil ediyor.
Katı Atık Yönetiminde Görevli Kadın Sayısı Yüzde 4
Yapılan çalışmada yer alan belediyelerin toplamında katı atık yönetiminde görevli erkek personel oranı %96 iken kadın personel oranı yüzde 4 olduğu gözlemlendi. Kadın personel oranı en yüksek %20’lik oranla Maltepe Belediyesi olurken %10 ile Eyüpsultan, %9 ile Gaziosmanpaşa, %6 ile Kadıköy ve %5,2 ile Büyükçekmece belediyeleri takip ediyor.
Yapılan çalışma neticesinde listede yer alan ilçe belediyelerinde 10 bin nüfusa hizmet eden ortalama kadın ve erkek personel sayıları sırasıyla 0,55 ve 15,32 olarak görülmüştür.
“Yerel Düzeyde Cinsiyet Eşitliğine Giriş” Konulu E-Öğrenme Programı Başlıyor
NALAS ve UNWOMEN işbirliğiyle düzenlenen “Yerel Düzeyde Cinsiyet Eşitliğine Giriş” konulu e-öğrenme programı 2018 Şubat ayında başladı. 4 modülden oluşan program 4 hafta boyunca kullanıcılara sunulacak.