11.04.2017

Her Belediyenin Mutlaka E - Atık Yönetimi Olmalı

Türkiye’nin ilk E-Atık Zirvesi başladı. Marmara Belediyeler Birliği’nin ulusal iş ortağı olduğu zirvede, ulusal e - atık yönetim politikası tartışılıyor.

Hayatın vazgeçilmez parçası haline gelen ve elimizden bir an olsun düşürmediğimiz cep telefonlarının çöpe karıştığında ölüm makinesine, geri dönüşüme verildiğinde ise altına dönüştüğünü biliyor musunuz? Kamu ve özel sektörde bu soruya verilen “Evet” cevaplarının arttırılması ve ulusal e- atık bilincinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye’de ilk kez e-atık zirvesi Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ve Enerji Verimliliği Derneği işbirliğiyle düzenleniyor. Marmara Belediyeler Birliği (MBB)’nin ulusal iş ortağı olduğu İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi (IEEWS 2015),  İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde başladı.

E-Atık Hem Hazine Hem Tehlike

Zirvenin açılış konuşmasını yapan MBB Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı “Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris Güllüce, Türkiye’de 2014 yılında toplam 10 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya toplandığını ve atık yönetimi faaliyetleri kapsamında ekonomiye 2,5 milyar TL katkı sağlandığını açıkladı. Elektronik atıklar çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturduğu gibi; aynı zamanda değerli atıklardır da. 

O yüzden hem hazine hem tehlike olarak adlandırılıyor” şeklinde konuştu.


Çağırıcı, MBB’nin e-atık alanındaki faaliyetleri hakkında da bilgi verdi: “40. Yılını kutlayan birliğimizin 172 üye belediyesi var. Kuruluşumuzdan bu yana başta deniz olmak üzere çevre kirliliğini kontrol altına alma ve tamamen ortadan kaldırma hedefiyle hareket ediyoruz. Diğer atık türleri içerisinde en hızlı artış gösteren elektronik atıklar, ancak etkili bir atık yönetim stratejisinin belirlenmesi ile kontrol edilebilecektir. MBB Çevre Yönetim Merkezi’nin atık yönetimi ile ilgili yaptığı çalışmalar elektronik atıkları da kapsamaktadır. Birliğimiz elektronik atıkların yönetimine ilişkin resmi ilk mevzuatın hazırlanması sürecinde yerel yönetimleri temsilen istişarelere katılarak aktif katkı sunmuştur.”
 

Elektronik atık yönetiminin başarılı bir şekilde yürütülmediğinde çevresel sorunlar dışında ciddi bir kaynak yönetimi problemi doğurduğuna dikkat çeken Çağırıcı “Çözüm, yönetimin uygun geri dönüşüm ya da geri kazanım teknikleriyle değerlendirilmesi, tarafların sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmesiyle mümkün olacaktır. Bu hususta belediyeler olarak, gerek vatandaşların bilgilendirilmesinin ve gerekse elektronik atıkların toplanmasının temel vazifelerimizden olduğunu biliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.  

İki gün boyunca devam edecek olan zirvenin son gününde saat 13:30’da Marmara Belediyeler Birliği’nin Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Ahmet Cihat Kahraman’nın başkanlığında “Yerel Yönetimlerde E-Atık” başlıklı bir oturumu gerçekleştirilecek.