“Enerji Dönüşümü İçin AB: Batı Balkanlar ve Türkiye'de Belediye Başkanları Sözleşmesi” Projesi İçin Teklif Çağrısı
Avrupa Birliği (AB) ve Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından ortaklaşa finanse edilen “Enerji Dönüşümü için AB: Batı Balkanlar ve Türkiye'de Belediye Başkanları Sözleşmesi Projesi (EU4 Energy Transition Convenant of Mayors in the Western Balkans and Turkey) kapsamında teklif çağrısına çıkılmıştır. Çağrı kapsamında seçilen 2 belediyeye “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Planı”nın (SECAP) geliştirilmesi konusunda destek verilecektir.
Türkiye ayağını Litvanya’dan Merkezi Proje Yönetimi Ajansı (Central Project Management Agency – CPMA) yürütecek olan proje, en genel şekliyle Batı Balkanlar ve Türkiye'de enerji dönüşümünü sağlamayı ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda proje, Batı Balkanlar ve Türkiye'deki Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne taraf olan şehirleri enerji ve iklim hedefleri kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmeleri konusunda destekleyecektir. Toplam bütçesi 9.335.000,00 Avro olan projenin Türkiye ayağında gerçekleştirilecek faaliyetlerine ayrılan miktarı 3 milyon Avro olarak belirlenmiştir.
Proje kapsamında Türkiye’den iki pilot belediye seçilecektir. Proje süresince seçilen pilot belediyelere SECAP’lerini geliştirmeleri için danışmanlık hizmeti verilip teknik destek ve kapasite desteği sağlanacaktır.
CPMA, projeye dahil olacak belediyeleri seçmek için açık çağrıya çıkmıştır. Çağrıya sadece Türkiye’deki belediyeler başvurabilmektedir.
Çağrıya aşağıdaki kriterlerden birine sahip olan belediyeler başvurabilmektedirler:
- Belediye Başkanları Sözleşmesi (Convenant of Mayors – CoM) üyesi belediyeler
- Çağrı başvurusunu imzalayarak CoM'ye üye olma isteklerini ifade eden belediyeler (Not: SECAP geliştirmek üzere seçilen belediyelerin, SECAP geliştirme sürecinde CoM’a resmen taraf olmaları gerekmektedir.)
Başvuru süreci Hakkında
Çağrıya başvurular 28 Mayıs 2021 tarihine kadar açıktır. İlgilenen belediyelerin Ek-1’de yer alan başvuru formunu doldurup [email protected] ve [email protected] e-posta adreslerine göndermeleri gerekmektedir. Form İngilizce olarak doldurulmalı, belediye başkanları tarafından imzalanmalı ve mühürlenmelidir. Başvuru formunun gönderildiği e-postanın konusu projenin adını içermelidir.
Başvuranlar içinde kısa listeye kalan 5 belediye ile mülakatlar yapılacak ve bu belediyelerin ilgili belgeleri incelenecektir. Ardından kısa listeye kalan belediyeler içinden 2 nihai belediye belirlenecektir.
Başvuru formu ve çağrı ile ilgili sorularınızı İngilizce olarak 24 Mayıs 2021 saat 17.00’a kadar [email protected] üzerinden Daiva Matonienė’ye ve [email protected] üzerinden Jurgita Šikšnienė’ye e-posta ile iletebilirsiniz. Sorularınızın yanıtları https://www.cpva.lt/en adresinde yayınlanacaktır.