Çevre ve Şehircilik Uygulamaları Sergisi Kocaeli’nde Düzenlendi
Kartepe Zirvesi (25-27 Mart) kapsamında 3 gün boyunca devam eden “Çevre ve Şehircilik Uygulamaları Sergisi” Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sergi sırasında MBB Çevre Platformu katılımıyla 25 Mart Cuma günü düzenlenen “Kentsel Atık Yönetiminde Güncel Gelişmeler ve İşbirlikleri” başlıklı forumda birçok firmanın temsilcileri konuşmacı olarak yer aldı.
Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü temalı Kartepe Zirvesi kapsamında gerek iyi uygulamaların yaygınlaştırılması gerekse dirençli şehirler için ürün ve hizmet geliştiren sektörlerin etkileşimini artırmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Uygulamaları Sergisi Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlendi. 3 gün süren ve IFAT Eurasia Organizasyonu işbirliği ile gerçekleştirilen sergide belediyelerin sunduğu çevre yönetimi hizmetleri, dijital şehircilik, atık yönetimi optimizasyonu ile yakından ilgili ürün ve hizmet sağlayıcıları yer aldı.
Belediyelerin sunduğu hizmetler konusunda fikir alışverişinde bulunmak ve yeni iş çözümlerini birlikte değerlendirmek adına Sergi kapsamında Marmara Belediyeler Birliği tarafından MBB Çevre Platformunun katılımına açık “Kentsel Atık Yönetiminde Güncel Gelişmeler ve İşbirlikleri” başlıklı forum düzenlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İZAYDAŞ, Evreka, Exitcom, Disan ve Benli firmalarının temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı forum ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürü Birol Balcı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin uygulama alanını her geçen gün genişleterek sıfır atık ilkesini benimsediğini belirtti. Disan Hidrolik Genel Müdürü Hayrettin Can konuşmasında evsel atıkların depolanması ile uzun yıllar boyunca çok büyük alanlara ihtiyaç duyulduğunu ve bunun önüne geçmek için RDF üretimine son zamanlarda yoğunlaştıklarını ifade etti. Eskişehir Odunpazarı’nda evsel atıkların ayrı toplanması faaliyetlerine başladıklarını söyleyen Benli Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Benli atıkların ayrı toplanması konusunda öncelikle vatandaşların ve daha da önemlisi belediyelerin çok önemli aktörler olduğunu ve sokak toplaıcılarına çözüm bulunması gerektiğini sözlerine ekledi. Belediye sahaya indiğinde vatandaşın atığını sisteme verdiğini vurguladı.
Türkiye’nin ilk bertaraf tesisi olan İZAYDAŞ A.Ş.’nin Düzenli Depolama Alanları Müdürü Mahmut Kıldize biyogaz ve yakma tesisleri hakkında bilgiler veren Kıldize, şehrin elektrik ihtiyacının bir kısmını ihtiyacını karşıladıklarını söyledi ve maskot İZAYCAN ile çocuklara çevre bilincini aşıladıklarını da sözlerine ekledi.
Atık yönetiminde dijital teknolojiler ve verimli toplama stratejileri hakkında konuşan Evreka İş Geliştirme Yöneticisi Ömer Kavlakoğlu, atığın ilk oluştuğu noktadan başlayıp son sürecine kadar tüm verilerin toplanıp izlenerek yönetildiği bir sistem kurduklarını ifade etti. Exitcom Genel Müdürü Murat Ilgar Kent Madenciliği perspektifinden Elektronik Atıklar başlıklı konuşmasında Türkiye’nin ilk toner geri kazanım tesisini kurduklarını söyledi. Elektronik atıkların hem bilgi güvenliği açısından hem de içerdikleri değerli elementler ve nadir toprak elementleri açısından çok değerli olduklarını ve mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.