Bağımsız Atık Toplayıcıları MBB Çevre Platformunda Ele Alındı
Çevre Platformu Toplantısı “Atık Toplayıcıları Genelgesi” gündemiyle çevrimiçi olarak 28 Nisan 2022 Perşembe günü gerçekleştirildi. Toplantıda ilgili Genelge'nin çevre yönetimiyle ilişkilendirilebilecek tüm boyutları ele alındı.
Marmara Bölgesi’nden MBB üyesi belediyelerin çevre koruma ve kontrol, temizlik işleri, sıfır atık ve iklim değişikliği birimlerinden temsilcilerin katıldığı Çevre Platformu toplantısında bazı belediyelere ulaşan Atık Toplayıcıları konulu Genelge metni tartışmaya açıldı. Sancaktepe Belediyesi ve Beylikdüzü Belediyesi’nde atık toplayıcılarının belediye sistemine entegrasyonuna yönelik gerçekleştirilen çalışmalar Çevre Platformu ile paylaşıldı. Ayrıca İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin trafikte bilinç oluşturmaya ve atık yönetimine ilişkin hazırlanan projeye yönelik Çevre Platformu üyelerine bilgilendirme de yapıldı.
SANCAKTEPE’DE TOPLANAN AMBALAJ ATIĞI MİKTARI 2,5 KAT ARTTI
Sancaktepe Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Fatih Yüksel, atık toplayıcılarının belediye sistemine entegrasyonuna ilişkin olarak çalışmalarına Atık Toplayıcıları Genelgesi öncesinde başladıklarını söyledi. Yüksel, “Atık toplama depoları hakkında çok şikayet geliyordu. Bunun üzerine tüm depolar teker teker ziyaret edilmeye başlandı ve uyarılar yapıldı. Sancaktepe’de çok fazla yabancı uyruklu atık toplayıcısı çalışıyor. Bunlarla ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşme yaptık. Çalışma izni olanlar ve pasaportu olan atık toplayıcılarına müsaade edilecek şeklinde yola çıkıldı. Her bir atık depocusu ile bireysel olarak görüşüldü. Şartlar sunuldu. Depolarla yapılan sözleşmeler neticesinde bugün gelinen noktada toplanarak belediye sistemine verilen geri dönüştürülebilir atık miktarı yaklaşık 2,5 kat arttı.” şeklinde konuştu.
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ ATIK TOPLAYICILARININ ENTEGRASYONU ÇALIŞMALARINA 3 YIL ÖNCE BAŞLADI
Beylikdüzü Belediyesi Sıfır Atık ve Atık Yönetimi Şefi Tuncay Canpolat, atık toplayıcılarının belediye sistemine entegrasyonuna ilişkin çalışmalarına 3 yıl önce başladıklarını Sıfır Atık Sokak Toplayıcıları Çalışma Yönetmeliği hazırladıklarını ifade etti ve konuşmasında şunları söyledi: “Sıfır Atık Sokak Toplayıcıları Çalışma Yönetmeliği 7 bölümden oluşuyor. Çalışma yönetmeliğinde Türk ve yabancı vatandaşların sisteme katılımını öngördük. Beylikdüzü’nde yaklaşık 600 civarı yabancı uyruklu atık toplayıcısı vardı ve bunlar geri kazanılabilir atıkları alıp diğer ilçelere götüyorlardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çocuk işçi çalışma şartlarından birine uygun olarak atık toplayıcıları için 15 yaşından büyük olma ve Beylikdüzü'nde 2 yıl oturma ve başka işte sigortalı çalışmama şartı koyduk. Yabancılar için de oturum izni veya çalışma izni istedik. Başvuruya ilk aşamada 93 yerli atık toplayıcısı başvurdu. Yer tahsis komisyonu ve fiyat belirleme komisyonu kurduk.”
Marmara Belediyeler Birliği faaliyet alanı içerisindeki belediyelerden yaklaşık 200 kişinin katıldığı toplantıda söz konusu genelgenin genel değerlendirmesine, kaynağında ayrı toplama faaliyetleri üzerindeki etkisine ve belediyenin mali yönetimi üzerine etkisine değinen bir anket de gerçekleştirildi.