Avrupa Atık Azaltım Haftası Türkiye’den Etkinlikleri Bekliyor
Marmara Belediyeler Birliğinin Türkiye Koordinatörü olduğu, Avrupa Atık Azaltım Haftası’nın (European Week for Waste Reduction – EWWR) bu yılki etkinlikleri 21-29 Kasım 2020 tarihlerinde “Görünmez Atık” teması ile gerçekleştirilecektir.
EWWR; atık azaltma, ürünün yeniden kullanımı ve maddesel geri dönüşüm stratejileri hakkında farkındalık yaratmayı 2009’dan beri temel amaç edinmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için EWWR katılımcıları tarafından yapılan çalışmalar vurgulanmakta, dört temel faaliyet temasına (Azalt -Reduce-, Yeniden kullan -Reuse-, Geri dönüştür -Recycling- ve Avrupa’yı temizleyelim -Let’s Clean up Europe-) odak oluşturmak için teşvik sağlanmakta ve hedefli iletişim araçları ile paydaş kapasiteleri güçlendirilmektedir.
Avrupa Atık Azaltma Haftası, tek bir hafta boyunca sürdürülebilir kaynak ve atık yönetimi hakkında bilinçlendirme eylemlerinin uygulanmasını teşvik etmeyi amaçlayan bir girişimdir. Belediyeler, kamu kurumları, atık yönetim şirketleri, özel şirketler, sivil toplum örgütleri, okullar ve üniversitelerin yanı sıra vatandaşlar da bireysel olarak EWWR'ye katılabilirler.
KAYIT İÇİN: Avrupa Atık Azaltım Haftası’na https://www.ewwr.eu/en üzerinden kayıt olduktan sonra projelerin sisteme İngilizce olarak girilmesi gerekmektedir.
Görünmez Atık Nedir?
200 gramdan daha hafif ve küçük bir pakette gelen bir akıllı telefon üretmek için inanılmaz bir 86 kilogram atık üretildiğini biliyor muydunuz? Gördüğünüz şey her zaman gerçek ağırlık değildir… “Görünmez atık”, ürünlerin imalat sürecinde ortaya çıkan büyük miktardaki atık anlamına gelir. Görünmez atıkların büyük bir kısmı geri dönüştürülemez ve çöplüklere, depolama sahalarına ve yakma tesislerine gönderilir. Atık ayak izinin yanı sıra, üretilen CO2'nin etkisi ve iklim için külfetli bir maliyet de gelir. Sürdürülebilir bir üretim ve tüketim için, ürünler daha uzun hizmet ömrüne sahip olmalı, onarımı ve geri dönüşümü daha kolay olmalı ve nihayetinde geri dönüştürüldüklerinde tam anlamıyla toksik olmamalıdır. Ürün hizmet ömrünün uzatılması, yeni üretim ihtiyacını ve dolayısıyla üretim yoluyla üretilen atık miktarını azaltır.
Ekten yardımcı dokümanlara ulaşabilirsiniz: