11.04.2017

Akıllı Belediyecilik Zirvesi Büyük İlgiyle Karşılandı

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından 7-8 Kasım tarihlerinde düzenlenen Akıllı Belediyecilik Zirvesi, dünyada uygulanan akıllı teknoloji sistemlerini yerel yönetimlerle buluşturdu. Bu yıl 3’üncü kez düzenlenen dev zirvede 50’den fazla konuşma katılımcılarla buluştu.

İki gün süren zirvede, teknolojinin belediyecilik ve kurumlardaki kullanım alanları ve uygulamaların sağladığı yararlar konuşuldu. İlk gün Akıllı Şehirlerde Döngüsel Ekonomi, Siber Güvenlik, Dijital Toplum, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Ulaşım ve Akıllı Trafik oturumları gerçekleşirken ikinci gün Sürdürülebilir Şehir Hayatı ve Belediyecilik, Akıllı Şehir Finansmanı, Afet Yönetimi, Dijital Belediyecilikte Başarı Hikayeleri, Elektronik Bilgi ve Belge Yönetimi konuları uzman isimler tarafından ele alındı.

Zirve, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak'ın konuşmasıyla başladı. Sonrasında açılış töreninde konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 55’inin kentlerde yaşadığını, özellikle de gelişmekte olan ve yeni sanayileşen ülkelerde nüfusu 10 milyonu aşan metropollerin sayısının giderek arttığını söyledi.

Son yıllarda insanlarla birlikte şehirlerin de hızla değiştiğini ifade eden Recep Altepe, artık internet, suni zeka, üç boyutlu yazıcılar, sürücüsüz otomobiller, sanal gerçeklik gibi birçok kavramın hayatın merkezinde olduğunu kaydetti. Günümüzün teknolojik gelişmelerine, ekonomik verilerine bakarak yarını hayal etmenin artık eskiden daha zor olduğunu ifade eden Başkan Recep Altepe, “Pek çok sektör bu gelişmeler ışığında devrim addedileceğimiz bir dönüşüm yaşıyor. 4. endüstri devrimi dünyayı değiştirecek. Bu dönüşüm bize çok daha verimli bir ekonomi sağlıyor. Bu fırsat doğru bir şekilde kullanılırsa bize sonsuz imkanlar sağlayacak. Bizler sadece bugünün şehirlerini tasarlamıyoruz. Elbette ki bugünün ihtiyaçlarına ve beklentilerine yanıt verecek seviyede hizmetler sunmak bizim sorumluluğumuz. Bir şehrin gerçek anlamda şehir niteliği kazanması için günün dinamikleri ve konforu kadar insan ruhunu da merkezine alması gerekir. Geleceğin şehir hayatının bugünkünden çok farklı olacağına şüphe yok. Dolayısıyla akıllı şehir konusunda da erken adım atanların kazanacağını söylemek yanlış olmaz. Akıllı şehir kavramı son yıllarda sıkça tartışıldı. Bugün biz Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nin üçüncüsünü düzenliyoruz. Artık bu kavramın altını doldurmanın vakti geldi. Sadece son teknoloji ile bezenmiş ‘akıllı şehirler’ tasarlamak yeterli değil; ‘akıllı yaşanabilir şehirler’ oluşturmak lazım” diye konuştu.

“İşe Mutfaktan Başlamak Önemli”
Akıllı Şehirlerde Döngüsel Ekonomi oturumunun REC Türkiye Direktörü moderatörlüğünü Rifat Ünal Sayman üstlendi. Oturumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi D. Bşk. Ahmet Varır, EBRD Associate Director, Energy Efficiency and Climate Change Adonai Herrera Martinez, Mobisis Teknoloji A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Kazım Aytaç Süalp, Kademe Atık Teknolojileri San. A.Ş. Genel Müdürü Kenan Çelik ve Hexagon Danışmanlık A.Ş. Stratejik Araştırma Direktörü Emir Nahum konuşmalarını gerçekleştirdi. Ahmet Varır “İşe mutfaktan başlarsak her şeyi çok rahat çözebiliriz. Atıkların mutfaktan ayıklanması konusunda dünya ülkelerinin çok başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak gelişmiş ülkelerin bu konudaki ortalamasına bakıldığında yüzde 38 bir geri kazanım oranının yakalandığını görüyoruz. Türkiye’de de hiç küçümsenmeyecek oranda yüzde 12 seviyesindeyiz. Ancak bunu artırmamız lazım. Gerek belediyecilik hizmetleriyle gerekse kaynaktan ayrı toplama çalışmalarıyla vatandaşların katkısıyla artırabiliriz” diye konuştu.

Siber güvenlik oturumu TBD İstanbul Şubesi Yön. Kur. Başkanı Ahmet Tosunoğlu moderatörlüğünde yapıldı. ISSA Türkiye Başkanı Batuhan Tosun, İstanbul Ünv. Mühendislik Fak. Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın, TOBB Üniversitesinde Öğretim Görevlisi Halil Öztürkçi sunumlarını yaptı.

Netaxtech Genel Müdürü Mehmet Demir’in moderatörlüğünde yapılan Dijital Toplum oturumunda CDO Turkey Genel Müdürü Bülent Kutlu, TÜBİYAD Başkanı Ali Malaz ve İletişim Bilimci Yalçın Arı konuşmacı olarak bulundu.

Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Oflaz'ın moderatörlüğünü üstlendiği Coğrafi Bilgi Sistemleri oturumunda Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ağaoğlu, IND Yazılım Genel Müdürü Hüseyin Polat ve EGA Elektronik Güvenlik Genel Müdürü Muzaffer Yıldırım, BİSİAD Başkanı Osman Akın konuşmalarını gerçekleştirdi.

“Dijital Yazılımlar Bilgiyi Güce Dönüştürür”
Hüseyin Polat, "Dijital hayata yardımcı olan yazılımlar bilgiyi güce dönüştürür. Bir mum diğer mumu tutuşturmakla bir şey kaybetmez. Bu sistemlerin hepsi önünüzü açacak işlerdir" dedi. Muzaffer Yıldırım ise "Yenilikçi sistemlerde hayallerinizin önemi çok büyük. Belediye hizmetlerinin ne kadar kolay yapıldığını hayal ederek geleceği inşa edersiniz" diyerek hayallerin akıllı belediyecilikteki yerinden bahsetti. Oflaz, "Bugün navigasyonsuz bir yere gitmeye kalkışmıyoruz. Bu bilgi sistemleri dünya çapında yeniliklerle sürmesi gereklidir. Birbirimizin önünü açmalıyız" diyerek birliktelik vurgusu yaptı.

İlk günün son oturumunda Ulaşım / Akıllı Trafik konusu ele alındı. Oturumun moderatörü Yalova Üni. Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan olurken panelistler arasında İETT Bilgi İşlem Daire Başkanı Hasan Çelikdelen, İSBAK Genel Müdür Yardımcı Dr. Fatih Gündoğan, UITP Training Director Kaan Yıldızgöz ve WRI Türkiye Direktörü Arzu Tekir gibi önemli isimler vardı.

Yıldızgöz “İnsanların yaşam tarzları ciddi bir beklenti oluşturuyor. Kuşakların beklentileri birbirinden farklı. Eski nesil gençliğinde araba isterken şimdiki nesil internete en iyi erişimi istiyor” diyerek nesillerin beklentiler arasında değişkenlik gösterdiğine ve bu nesilleri mutlu etmek istiyorlarsa, şirketlerin ve belediyelerin bu değişime ayak uydurmak zorunda olduğunu söyledi.

Gündoğan ise “Ölçülebilir şehirler olsun istiyoruz. Almanlar uzun süre akıllı şehir adını kullanmamak için direndi. Trafik elektronik sistemi falan dediler. Trafik yönetimini arzın yönetilmesiyle ayarlayabilirsiniz” dedi.

İkinci Gün İklim Değişikliği Ana Temasıyla Başladı
İkinci gün NetaxTech Genel Müdürü Mehmet Demir’in açılış konuşmasıyla başladı. Akabinde başlayan Sürdürülebilir Şehir Hayatı ve Belediyecilik oturumunda moderatör Dr. Duygu Erten’in “Akıllı belediyeciliğe liderlik eden bir belediye başkanını konuşturmak istiyoruz, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç” takdimi ile söz alan Başkan Genç, teknolojinin sahadaki uygulamalarını ve Sarıyer Belediyesi için inşa edilen akıllı merkez binayla ilgili bilgi verdi.

Sürdürülebilirlik ile sürekliliğin birbirine karıştırıldığını kaydeden Genç, sürdürülebilir kentleşmenin, doğal kaynakların korunması ve iyileştirilmesi ile mümkün olacağını anlattı. Genç, sürdürülebilirliğin reçetesini şöyle kaydetti: “Uyumsuz gelişmeden doğan gerilimlere çözüm olan bir sosyal sistem olmalı. Üretim sistemi ve durmadan çözüm arayacak teknolojik bir sistem tesis edilmeli. Akıllı binalar yetmez. Bunların kullanılabilirliği ve devamlılığının da sağlanması gerekir” dedi.


Akıllı Şehir Finansmanı oturumunda DEİK PPP Komite Başkanı Eyüp Vural Aydın, PPPCOE YK Üyesi Mehmet Ören, TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim sunumlarını gerçekleştirdi. Habertürk Gazetesi Bölge Ekleri Koordinatörü Esra Boğazlıyan’ın moderatörlüğünü üstlendiği afet yönetimi (İklim Risk Yönetimi) oturumu İTÜ Öğretim Görevlileri Prof.Dr. Cenk Yaltırak, Prof.Dr. Alper İlki, Prof.Dr. Handan Türkoğlu, Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu gibi uzman isimleri ağırladı. Marmara faylarının bugünkü deprem potansiyeli konuşuldu. En büyük riskin vatandaşların doğru bilgilendirilmeye olan ihtiyacının karşılanmaması olduğunu belirten Prof. Dr. Cenk Yaltırak, 5 bin kilometrenin üzerinde sismik veriyi yaklaşık 5 yılda inceleyip haritalandırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Cenk Yaltırak, 1509’da meydana gelen Kıyamet-i Suğra’nın (Küçük Kıyamet) aynısının meydana geleceğini, nüfusun yüzde 10’u ve şehirlerin yüzde 30’unun yok olacağını ileri sürdü.

Dijital Belediyecilikte Başarı Hikayeleri oturumunda İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Bağcılar Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Aydın, İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Selim Karabulut, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Veysel Ertemel vardı.

“Artık Biz Akıl Terimizi Akıtacağız”
İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan “Belediyemizin bir dijital beyni, yani hafızası var. Oda oda raflara dolu arşivleri son derece modern bir dijital arşivleme sistemine geçtik. 5.000.000 civarı evrağı dijitale geçirdik. Kolay olmadı. 250 km pafta dijital sisteme geçti. Bir evrağın bulunma süresi 1,5-2 gün sürerken şimdi oturulduğu yerden hemen bulunabiliyor. Ayrıca RFID’yi kullanarak çöp kutularıyla sistemimiz arasında bağlantı kurduk” diyerek güncelleşmenin önemine değindi ve sözlerine “Türk Milleti kişiliğini, kendi gücünü görmeye başladı. Kalkınma yerelden başlıyor. Sn. Cumhurbaşkanımızın ufkuyla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Artık biz akıl terimizi akıtacağız. O medeniyetleri tekrar geçeceğiz” diye ekledi. Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Ali Aydın aynı oturumda, tam anlamıyla dijital sisteme geçen, Türkiye’deki ilk TSE belgesi alan kamu kurumu nasıl olduklarını anlattı.

Programın son oturumu olan Elektronik Bilgi Belge Sistemi Yönetimi’nin moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğr. Gör. Prof. Dr. Niyazi Çiçek yaptı. Panelistler arasında Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza Kandur, Marmara Üniversitesi Öğr. Gör. Bölümü Dr. Bahattin Yalçınkaya, Bağcılar Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Cüneyt Yılmaz, TÜRKSAT’dan Bilsay Otçu ve Marmara Üniversitesi Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Lale Özdemir vardı.

Program boyunca fuaye alanında teknoloji şirketleri ile belediyeler buluştu ve iyi uygulama örnekleri sergilendi.