11.04.2017

Akdeniz Belediyeleri Mülteciler İçin Toplandı

Mülteci krizinden en çok etkilenen Akdeniz belediyeleri 30 Mayıs - 1 Haziran 2016 tarihlerinde ‘Mültecilere Ev Sahipliği Yapan Topluluklar için Birlikte Öğrenme Çalıştayı’nı Ürdün’ün başkenti Amman’da gerçekleştirdi.

Akdeniz Entegrasyon Merkezi (CMI) ve Dünya Bankası tarafından düzenlenen çalıştaya, Ürdün Hükümeti, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA), Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) ve Medcities’in de içinde bulunduğu ortaklar destek verdi. Çalıştaya Marmara Belediyeler Birliği’ni temsilen Genel Sekreter M. Cemil Arslan ve Uluslararası İşbirliği Uzmanı Burcuhan Şener katıldı.

Hırvatistan, Mısır, Almanya, Irak, Ürdün, Lübnan, Fas, Filistin ve Türkiye’den temsilcilerin olduğu çalıştaya çeşitli uluslararası kuruluşlardan da temsilciler katıldı. Yerel yönetim temsilcileri, merkezi hükümet irtibat kişileri, hükümet dışı paydaşlar ile sivil toplum paydaşları, kalkınma ve insani yardım ortakları, uzmanlar ve uygulamacıların da içinde bulunduğu katılımcılar, iki tam gün boyunca farklı alt konulardaki çalıştaylara katıldı. Programın üçüncü gününde ise İrbid Belediyesi’ne teknik gezi düzenlenerek belediyenin çalışmaları temsilcilerle paylaşıldı.

KAZANABİLECEĞİMİZ TEK SAVAŞ ÖNLEYEBİLECEĞİMİZ SAVAŞ

Ürdün İçişleri Bakanlığı Mülteci İşleri Koordinatörü Saleh Al Kilani, George Marshall’ın sözünü hatırlatarak, kazanabileceğimiz tek savaşın önleyebileceğimiz savaş olduğunu ifade etti. Ürdün Belediye İşleri Bakanı Walid Muhi Aldin Al Masri ise göçmenlik krizini, kendileri için çok önemli olan bağımsızlık gününde konuşuyor olmanın önemini vurguladı. Babil Vali Yardımcısı Hasan Mandeel, Irak’ta mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin sayısının 4 milyonu aştığını bildirdi. Ürdün Mafrak Belediye Başkanı Ahmed Hawamdeh ise sürecin bu kadar uzun süreceğini öngöremediklerini ve şu an Ürdün’de yaklaşık 1,4 milyon mülteci yaşadığını ifade etti.

Filistin’in Al Thahiriya Belediye Başkanı Akram Abuallan, Filistin’in hala işgal altında olduğuna dikkat çekti ve bütün zorluklara rağmen belediyenin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Gaziantep Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Abdullah Aksoy ise Türkiye’nin 2014 yılından bu yana dünyada en fazla mülteci barındıran ülke konumuna geldiğini vurguladı ve Türkiye’deki Suriyeli sayısının 3 milyonu bulduğunu ekledi. Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için yaptığı insani yardımın 10 milyar doların üzerinde olduğuna dikkat çeken Aksoy, buna karşın uluslararası toplumun desteğinin 455 milyon dolarda kaldığını aktardı.

Diğer İçerikler Haberler