5 Duyuda İstanbul: Haliç Atölyesi 30 Yaş Altı Gençlere Düzenlendi
30 yaş altı 24 gencin katılımıyla 18 Ekim’de çevrimiçi olarak Murat Germen, Çisel Karacebe ve Cansu Şekular tarafından gerçekleştirilen seminerlerle başlayan atölye görme, duyma, dokunma, işitme ve tatma üzerine 5 ayrı tematik grubun 25-26 Ekim 2022 tarihlerinde Haliç’te alan çalışması ve Marmara Belediyeler Birliğinde tartışmalarla başlayıp, 27-28 Ekim 2022 tarihlerinde ise İPA Kampüs’te üretim süreciyle tamamlandı.
Şehri alışılmışın ötesinde duyularla yeniden algılama ve yorumlama üzerine yapılan çalışmanın çıktılarında farklı tarzlarda ürünler ortaya kondu:
- Görme Atölyesi’nde katılımcılar, alan çalışması sırasında çekilen videolardan “Haliç’i nasıl görüyoruz?” sorusuna yanıt niteliğinde video kolaj çalışması hazırladı.
- İşitme Atölyesi katılımcıları üretim günlerinde kendilerinin belirlediği bir kurgu üzerinden Haliç’te kaydettikleri 133 sesi bir araya getirerek çeşitli kolajlar oluşturdu ve bu seslerin hissettirdiklerini tanımladı.
- Koku Atölyesi’nde “İstanbul bir koku olsaydı ne olurdu?” sorusundan yola çıkarak katılımcılar bir koku haritası oluşturdu ve Haliç’in kokularını çeşitli renklerle eşleştirdi.
- Tat Atölyesi ekibi, İstanbul’un yemek kültürünün önemli bir parçası olan sokak lezzetlerini odağına alarak tadın değişen dinamiği ile tarihsel gelişimini inceledi. Grup, atölye sonunda alanın dünü, bugünü ve yarını için tat haritası çıkarttılar ve “Haliç’in yemek tarifini” verdi.
- Dokunma Atölyesi kapsamında ise “İstanbul bir doku olsaydı dokunduğumuzda nasıl hissederdik?” sorgulaması üzerinden hareket edilen atölyede bir anlamda alanın dokusunu ortaya koyan bir maket ortaya çıkarıldı.