12.04.2021

MBB Bilgi Teknolojileri Platformu Online Olarak Toplandı

Marmara Belediyeler Birliğine üye belediyelerin bilgi işlem yöneticilerinden ve uzman personelinden oluşan Bilgi Teknolojileri Platformu, T.C. İçişleri Bakanlığı bünyesinde yürütülen e-Belediye Projesi kapsamında çevrimiçi olarak 9 Nisan 2021 Cuma günü toplandı.

Toplantıya, Marmara Bölgesi’ndeki 63 belediyeden 124 kişi katıldı ve bir önceki toplantıda yapılan çalıştay sonucu ortaya çıkan “e-Belediye Projesi Değerlendirme Raporu” konuşuldu. Raporda özellikle Dijital Olgunluk ve Çeşitlilik Yönetimi, Operasyon Yönetimi ve Sürekliliği, Destek Hizmetleri, Güvenlik ve Veri Yönetimi, Finans ve Mobil Belediyecilik başlıklarının öne çıktığını vurgulandı.

e-Belediye Projesi’nin yürütücülerinden olan T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkan Yardımcısı Kemal Sucak, e-Belediye Projesi’nin iyileştirilmesi için belediyelerin yapacağı eleştirilere ve sunacağı önerilere altlık oluşturan bu toplantılara çok önem verdiğini vurgulayarak projenin şu an en iyi döneminde olduğunu söyledi ve şunları ekledi: “e-Belediye projemizin en güzel dönemlerini yaşamaktayız. Kafamız projenin başarıya ulaşması anlamında planlama ve uygulama bakımından çok net. Kafamızın neden net olduğunu, sabahlara güzel uyanmamızın sebebini biraz açacak olursak şunları söyleyebilirim: Çalışmalarımızı teknik, idari ve saha olarak çok güzel kurguladık.”

“Teknik konuda gerçek bir altyapı reformu gerçekleştirmekte olduğumuza inanıyoruz. İşin mühendislik kısmıyla ilgilenen yöneticilerimizle günlerce, gecelerce çalışarak bu işin bir tekniği olmalı noktasında buluştuk. Veriler nerede saklanacak, nasıl yönetilecek, nasıl işlenecek, nasıl korunacak, hangi uygulama yazılımları hangi uygulama veri tabanlarıyla konuşacak, işlem güvenliği nasıl sağlanacak, çok hacimli işlemler nasıl sağlanacak sorularını ve daha fazlasını sorarak tek tek cevaplar oluşturduk. Bütün bu kurguları tamamladık, sona yaklaştık. Artık projeyi devreye alma aşamasına geldik.

Saha yönetiminde de etkin olduğumuzu düşünüyoruz. Belediyelerimizle ihtiyacın tespitine ve analizine yönelik gün be gün onlarca belediyelerimizle iletişim halindeyiz. Sahanın nabzını tuttuğumuza inanıyoruz. Sahadan gelecek her türlü isteği karşılamaya hazırız.

İdari yönetimimizde bir o kadar etkiniz. Belediyelerimize ‘Bu projeyi kullanacaksın, kullanmak zorundasın bu olmazsa olmazınızdır’ diye bir zorlamada bulunmuyoruz. Belediyelerin vazgeçilmez modülleri varsa, 3. parti modüller varsa, kendilerinin geliştirdiği modüller varsa akredite edelim, süreçlerini anlayalım, yapısını mimarisini ve fiyat politikasını anlayalım, güvenliği nasıl sağlanmış ona bakalım ve bizim yapıya dahil edelim. Elimizdeki modüller orta ölçekli ve küçük belediyelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliktedir. Marmara Bölgesinde Marmara Belediyeler Birliğine üye belediyelerin dijital olgunluk seviyesi Türkiye’nin diğer bölgelerindeki belediyelere göre daha iyi durumda olduğu için bizim modüllerimizin belki soluğu yetmeyebilir bu belediyelere. Burada da devreye az önce söylediğim gibi modül entegrasyonu devreye giriyor, belediyelerimizin iş ve işlemlerini aksatmamış oluyoruz.

Bütün bunlara rağmen hata yapabiliriz, eksik yapabiliriz; burada devreye belediyeler girecek ve bizi uyaracaklar. Biz de hemen bu uyarıları dikkate alıp geliştirip daha güzeline sizlerle beraber ulaşacağız inşallah.” diyerek sözlerini tamamladı.

e-Belediye Projesi Saha Koordinatörü Şükrü Çiçek’in sahada yapılan çalışmaları anlatmasının ardından Yazılım Geliştirme Koordinatör Yardımcısı Gökhan Koçak projenin yazılım mimarisinden bahsetti.

Toplantı belediyelerin bilgi işlem yöneticileri ve proje ekibi arasındaki soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

MBB Bilgi Teknolojileri Platformu’nun ortaya çıkardığı e-Belediye Projesi Değerlendirme Raporu’na linkten ulaşabilirsiniz: https://marmara.gov.tr/UserFiles/Attachments/2020/03/18/20e00067-2224-40c7-a591-39f78dc7ada0.pdf

Diğer İçerikler Haberler