25.06.2019

Kosova Heyeti’nden MBB’ye Ziyaret

Kosova Belediye Başkanları ve uzmanlardan oluşan Kosova Belediyeler Birliği heyeti 24-25 Haziran 2019 tarihleri arasında atık yönetimi ve enerji verimliliği hakkında bilgi edinmek ve yapılan uygulamaları yerinde görmek üzere Marmara Belediyeler Birliği organizasyonuyla İstanbul’a geldi.

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından desteklenen gezi kapsamında Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Bağcılar Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi ve Pendik Belediyesi ile Özyeğin Üniversitesi, İSTAÇ Atık Bertaraf Sahası ve belediyelerin atık tesislerine ziyarette bulunuldu.

Kosova Heyeti, ilk ziyaretini MBB’ye gerçekleştirdi. MBB’nin kurumsal yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgi veren MBB Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, program süresince Türkiye belediyelerinin Kosova belediyeleri ile atık yönetimi ve enerji tasarrufu konularındaki deneyimlerini paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti. Ardından Kosova heyeti adına konuşan Kosova Belediyeler Birliği Başkanı Agim Veliu, MBB’ye misafirperverliği ve gezinin planlanması için yardımlarından dolayı teşekkür plaketi sundu. 

Heyet ardından Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’yı makamında ziyaret etti. Konuşmasında Kosova ile kardeşlik bağları olduğu vurgusu yapan Çağırıcı “Zaman ve mekan değişebilir. İnsanların ihtiyaçları dünyanın neresinde olursa olsun aynıdır. O yüzden yapılan hizmetlerin birbirleriyle kıyaslanması adına bu tür bilgi paylaşımlarını önemsiyoruz.” dedi. Başkanla görüşen heyet, ardından Bağcılar Belediyesi’ne bağlı Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi’ni ziyaret etti.

Gezinin öğleden sonraki kısmında, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Kosova heyetini makamında ağırladı. Küçükcekmece Belediyesi ve Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı kamu binası olan Küçükçekmece Belediye binası hakkında bilgi veren Çebi, “ Belediye binamız 5 yıllık bir bina. Akıllı, yeşil bir bina. Ülkemizde bu alanda ödüllü tek bina olma özelliğine sahip. Kendi enerjisini kendisi üretiyor ve izolasyon, ısı yalıtımı, ışık kullanımı, enerji üretimi ile ilgili ciddi bir altyapıya dayanıyor. Bina, çevreye duyarlılığı, doğal kaynakların akıllıca kullanımı ve yeşil çatı özellikleri ile dikkat çekiyor.” dedi. Ardından heyet, belediyenin teknik ekibi eşliğinde binayı gezdi.

Gezinin ikinci gününde ilk olarak, Özyeğin Üniversitesi’ne bağlı Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) ziyaret edildi. Merkezde uzman araştırmacı olarak görev yapan Yüksek Mimar Yasemin Somuncu, Özyeğin Üniversitesi’nde ‘sıfır enerji’ vizyonuyla inşa ettikleri kampüs binası hakkında sunum yaptı. Somuncu “Toplumda şöyle bir algı oluştu, enerji tasarruflu binaların inşası normal binaların inşasından daha pahalı olur. Biz bunun böyle olmadığını gösterdik.” dedi.

Heyet daha sonra İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş’a (İSTAÇ) bağlı Kömürcüoda Atık Bertaraf Sahası’nı gezdi. Gezinin son bölümünde, heyet Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin’i ziyaret etti. Heyeti ağırlamaktan dolayı memnuniyetlerini dile getiren Cin, Pendik Belediyesi’nin atık yönetimi ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi vererek “Ayda yaklaşık 1.800 ton ambalaj atığı toplanarak ayrıştırılıp geri dönüşüme kazandırılıyor. Bu konuda kar değil, çevreci bir anlayışla hareket ediyoruz.” dedi. Heyetin İstanbul gezisi, Pendik Belediyesi’ne bağlı Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’ne düzenledikleri ziyaretin ardından son erdi.

Diğer İçerikler Haberler