.png)
Göç, iltica, sosyal uyum, kente aidiyet gibi alanlarda ilgili paydaşlarla ortak çalışma zemini oluşturmak üzere 2015 yılında MBB bünyesinde kurulan Göç Politikaları Merkezi (GPM);
· Yerel yönetimlerin ulusal ve küresel düzeydeki iyi uygulamalar ve tecrübelerden yararlanmasına yönelik faaliyetler yürütür.
· Yerel yönetimler ile diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler arasında işbirliğini geliştirir.
· Yerel yönetimleri uluslararası arenada temsil eder.
· Yerel düzeyde ortak politikaların belirlenmesine yönelik faaliyetlerde bulunur ve üyelerinin faaliyet ve hizmetlerini bu politikalar doğrultusunda
yürütmelerini teşvik eder.
· Yerel düzeydeki çalışmaların ulusal politikalar ile uyumlu olması ve ulusal düzeydeki normların yerel yönetimlerin talep ve ihtiyaçlarına göre şekillenmesi
için çalışmalar yapar.
Ayrıca MBB, üye belediyeleriyle olan iletişimini kurumsallaştırmak ve kolaylaştırmak amacıyla, münhasıran üye belediyelerinin göçmen ve mültecilerle ilgili çalışmalar yürüten birimlerinin temsilcilerinden oluşan Göç Platformu’nu kurmuştur ve platform üyeleriyle belirli periyotlarda bir araya gelerek GPM’nin kuruluş amaçları doğrultusunda;
· Üyelerinin talep ve ihtiyaçlarını tespit ederek çözüm önerileri geliştirmektedir.
· Üyelerinin kurumsal kapasitelerini güçlendirici faaliyetler yürütmektedir.
İngilizce GPM Broşürü için tıklayınız
İlgili Mevzuat:
Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşme ve 1967 Protokolü
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu
Geçici Koruma Yönetmeliği
Geri Kabul Anlaşması İle İlgili Başbakanlık Genelgesi
Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun
Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Yönetmelik
HABERLER
-
MBB GÖÇ PLATFORMU KURULDU14.09.2018
Marmara Belediyeler Birliği (MBB) üye belediyelerinin göçmen ve mültecilerle ilgili çalışmalarda bulunan birimlerinin temsilcilerinden oluşan MBB Göç Platformu’nun kuruluş toplantısı 13 Eylül 2017 Çarşamba günü İstanbul’da gerçekleştirildi.
Devamını okumak için lütfen tıklayınız. -
MBB, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DE BELEDİYELERİN SESİ OLDU18.06.2018
11 Haziran 2018 Pazartesi günü Cenevre’de, Başkanlığını Birleşmiş Milletler’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiser Yardımcısı Volker Türk’ün yürüttüğü ve Marmara Belediyeler Birliğinin katıldığı “Sorumluluğu Paylaşmak, İnsanlığı Paylaşmak” konulu yan etkinlik düzenlendi.
Devamını okumak için lütfen tıklayınız. -
GÖÇ VE UYUM KONULARININ ALTI ÇİZİLDİ19.04.2018
Marmara Belediyeler Birliği, Bağcılar Belediyesi ve Türk-Alman Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Uluslararası Göç ve Uyum Sempozyumu”nda Türkiye’den ve yurt dışından yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, uzmanlar ve akademisyenler göçmenlerin durumuna çözüm getirmek amacıyla 18 Nisan 2018, Çarşamba günü Bağcılar’da buluştu. Programın açılış konuşmaları İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas H. Petermann ile MBB Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı tarafından gerçekleştirildi.
Devamını okumak için lütfen tıklayınız. -
GÖÇ VE MÜLTECİLER KONFERANSI20.11.2017
Marmara Belediyeler Birliğinin (MBB) ortağı olduğu LADDER Projesi kapsamında, MBB ev sahipliğinde ve SOS Malta işbirliğiyle “Yerelden Küresele: Medeniyetler Ekseninde Göç ve Mülteciler” Konferansı 16 Kasım 2017 Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirildi.
Devamını okumak için lütfen tıklayınız. -
MÜLTECILERE YÖNELIK SOSYAL UYUM FAALIYETLERI VE ÇALIŞMA İZINLERI ÇALIŞTAYI09.05.2017
Marmara Belediyeler Birliği, 13 Ekim’de Mültecilere Yönelik Sosyal Uyum Faaliyetleri ve Çalışma İzinleri Çalıştayını Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği işbirliği ile düzenlendi. Hilton Istanbul Bosphorus Otel’de düzenlenen çalıştaya 60 kişiden fazla katılım oldu. Çalıştayda mültecilik bağlamında gelir getirici faaliyetler stratejisi ve sosyal ve ekonomik destek hizmetleri konuları masaya yatırıldı.
Devamını okumak için lütfen tıklayınız. -
GÖÇ ÇALIŞTAYI08.05.2017
Marmara Belediyeler Birliği, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile birlikte ‘Göç Çalıştayı’ düzenledi. İki gün süren çalıştayda Suriyeli mültecilerle ilgili mevcut durum değerlendirilerek, çözüm önerileri geliştirilmesi hedeflendi.
Devamını okumak için lütfen tıklayınız. -
TÜRKIYE’NIN GÖÇ TARIHI SEMPOZYUMU: 14. YÜZYILDAN 21. YÜZYILA TÜRKIYE’YE GÖÇLER08.05.2017
Marmara Belediyeler Birliği Göç Politikaları Atölyesi (MAGA), Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları iş birliğiyle The Marmara Oteli'nde "Türkiye'nin Göç Tarihi: 14. Yüzyıldan 21. Yüzyıla Türkiye'ye Göçler Sempozyumu" düzenlendi.
Devamını okumak için lütfen tıklayınız. -
DÜNYA İNSANİ ZİRVESİNDE İNSANLIK İÇİN BULUŞTULAR08.05.2017
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un girişimi çerçevesinde tarihte ilk defa düzenlenen olan Dünya İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Marmara Belediyeler Birliği, Zirve kapsamında Columbia Global Centers | Istanbul ve Helsinki Yurttaşlar Derneği işbirliği ile “Mülteci Konusuna Çok Yönlü Bakış: Türkiye ve Çevresindeki Dinamikler” konulu bir yan etkinlik düzenledi
Devamını okumak için lütfen tıklayınız.
YAYINLAR
-
KENT MÜLTECILERINE HIZMETTE BELEDIYELERIN ROLÜ14.11.2019
-
URBAN REFUGEES FROM “DETACHMENT” TO “HARMONIZATION”11.01.2017
Syrian Refugees and Process Management of Municipalities: The Case of Istanbul
İndirmek İçin lütfen tıklayınız. -
KOPUŞ'TAN UYUMA KENT MÜLTECILERI11.01.2017
Suriyeli Mülteciler ve Belediyelerin Süreç Yönetimi; İstanbul Örneği
İndirmek İçin lütfen tıklayınız.